A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Gyakran használjuk és kedvelt alapanyag kiegészítője a hagyományos magyar konyhának, de a nemzetközi gasztronómiában is használják. A főzőtejszín és habtejszín mindennapjaink része és számos módon igen sokféleképpen felhasználható ételeinkhez. Termékeink között csökkentett zsírtartalommal rendelkező tejszínek, növényi alapú tejszínek, cukrászhab és flakonos tejszínhab is található. A tejszín megosztó lehet a zsírtartalom miatt, mert az alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező termékekkel kevésbé érhető el az ételek kellő állaga. Egyesek a 30%-osra esküsznek, szerintük csakis ez lehet az igazi. Lássuk mi jellemző a különféle tejszínekre!
Miben különbözik a főző-és a habtejszín?
Az egyértelmű, hogy főzéshez használjuk a főzőtejszínt, a habtejszínből pedig habot verünk. Hiszen ez a nevükben is benne van. De mi alapján különböztetjük meg őket? A főzőtejszín például azért ideális főzéshez, mert 10-22%-os zsírtartalma miatt sűríti ételeinket. Ahhoz, hogy a torták, sütik készítéséhez kellően kemény hab szülessen, 28-35%-os habtejszín szükséges. Szóval a zsírtartalomban is keresendő a különbség, illetve abban is, hogy van-e cukortartalma a tejszínnek. Ugyanis a habtejszínhez sokszor adnak cukrot, viszont a cukor nélküli változat sós ételek készítéséhez is teljesen alkalmas. Tökéletes lehet például krémlevesek, főzelékek habarásához.
Főzőtejszínek
Többnyire 10-22%-os zsírtartalommal rendelkeznek, kiszerelésük szerint 200-500ml-es változatok a népszerűek, de találhatunk 180-1000 ml-es termékeket is. A visszazárható tejszínek praktikusak, de azért figyeljünk arra is, hogy pár nap alatt azért érdemes felhasználni a maradékot annak ellenére, hogy hűtőben tároljuk. Fő alapanyaguk természetesen a tejszín, ehhez a gyártás során különféle sűrítő és homogenizáló anyagokat tesznek. Ilyen anyag például a karragén, vagy az ismertebb guargumi. Ezek az anyagok biztosítják, hogy sűrűn folyó oldat készüljön és egyben a zsíros oldat jól keveredjen a vízzel. Pontosabban szólva ne váljon szét a vizes fázis a zsírtól. Egyes készítményekben savanyúságot szabályozó anyag, vagy hozzáadott tejfehérje is található. A keményítő és emulgeálószerek jelenléte is igen gyakori ezekben a termékekben. Ezek az anyagok többnyire a csökkentett zsírtartalommal rendelkező termékek esetében garantálják a megfelelő állagot. A termékek csomagolásán feltüntetett UHT jelzés szimbolizálja az ultrapasztőrözött jelleget. A főzőtejszín rengeteg étel alapanyaga lehet. Van, aki a csirkepaprikást is tejszínnel készíti, de számos tésztaszószhoz, főzelékhez, húsokhoz való szószokhoz is tökéletes kiegészítő.
Habtejszínek tulajdonságai A hagyományos habtejszínek zsírtartalma 30-35%, de léteznek zsírcsökkentett változatok is, ezeknek többnyire 25% körüli a zsír aránya. A legfőbb összetevő a habtejszínben szintén a tejszín, valamint ezen kívül szinte minden termékben van karragén. A habtejszínekhez is használnak emulgeálószert, tejfehérjét és savanyúságot szabályozó anyagot. A habtejszínek többnyire 200-500 gramm, illetve 200-1000 milliliter kiszerelésűek. Célszerű a natúr változatot választanunk, így ízlésünknek megfelelően adhatunk hozzá cukrot, illetve más összetevőt is. A flakonos tejszínhabok, vagy a tejszínhab spray-k is nagyon népszerűek, mert segítségükkel időt spórolhatunk, nem kell a habarással foglalkoznunk, hanem máris fújhatjuk a habdíszt kávéra, sütire, vagy bármilyen finomságra.
Érdemes szót ejteni a növényi alternatívákról is, mert sajnos egyre gyakoribbak a különböző ételallergiák. Éppen ezért a vásárlói igények is megszaporodtak az állati eredetű termékek kiváltására, ezáltal pedig egyre több ilyen jellegű készítmény található meg az élelmiszerboltok polcain és az online áruházakban is. Ma már nem okozhat gondot az ilyen típusú termékek beszerzése, ráadásul igen széles a választék a rendelkezésre álló növényi összetétel sokféleségének köszönhetően. Kókusz, rizs, zab, kesudió, mandula alapú főzőkrémek is kaphatók.
A növényi eredetű tejszíneknek több elnevezése is ismert: főzőkrémek növényi zsírral, vegán főzőkrémek, növényi alapú készítmények néven találhatjuk meg ezeket a termékeket. Gyakorlatilag minden termék ivóvíz alapú és ezen kívül növényi eredetű alapanyagokat tartalmaz. Valamivel hígabbak az állati eredetű változatoknál. Zsírtartalmuk 8-31% körüli, némelyik tartalmaz hozzáadott cukrot. Erre érdemes odafigyelni.
Amire még nem árt hangsúlyt fektetni: a termékek íze egyes esetekben eltérő lehet a hagyományos társaiktól, ezért ne várjunk tökéletesen hasonló ízeket a növényi változatok esetében. A kókuszalapú krémek némiképp édeskésebbek, míg a rizsből vagy zabból készültek kissé kesernyésebbek, mint a hagyományos verziók. A főzőtejszínek előnye, hogy kellemes, semleges ízű ételsűrítők és rengeteg finomsághoz jól passzolnak. Zsírtartalmuktól függ, hogy az adott ételt mennyire sűrítik be. A habtejszín tökéletes édességekhez, tortákhoz, tortakrémekhez, de torták és egyéb cukrászati remekek díszítésére is kiváló.
Használatuk során azonban figyeljünk a zsír és cukortartalomra, mert rossz hatással lehet koleszterinszintünkre, vérnyomásunkra. Amennyiben bármilyen állati összetevőre allergiások vagyunk, inkább használjunk növényi eredetű változatokat, de ezeknél is figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetevőkre. Laktózmentes verziók mind a főzőtejszín, mind a habtejszín esetében kaphatók, így a laktóz intoleranciában szenvedőknek sem kell lemondaniuk a tejszínes ételekről, süteményekről.
Tekintsd meg kínálatunkat: tej és növényi alapú főző- és habtejszínek, melyekkel kedvedre sűrítheted-krémesítheted ételeidet, lágyíthatsz ízeket, vagy készíthetsz könnyű habot finom desszertekhez. Laktózmentes és vegán változatokat is találsz kínálatunkban. Főbb márkáink: Meggle, Milli, Parmalat, Riska Séf, The Bridge, Gran Cucina A főzőtejszín 8-22%-os, a habtejszín miniumum 30% zsírtartalommal rendelkezik. A habtejszínt is használhatod főzőtejszínként!