Margarinok, növényi olajok (20)
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

449 Ft
449 Ft
2899 Ft
2899 Ft

Szűrések
Delma margarin 450 g 20% szendvics
449 Ft / db
998 Ft / kg
1 karton = 12 db
Bords Eve margarin 500 g 60% enyhén sózott
849 Ft / db
1 698 Ft / kg
1 karton = 12 db
Rama sütőmargarin 250 g 70%
479 Ft / db
1 916 Ft / kg
1 karton = 40 db
Flora margarin 400 g 35%
599 Ft / db
1 498 Ft / kg
1 karton = 12 db
Rama sütőmargarin 500 g 70%
899 Ft / db
1 798 Ft / kg
1 karton = 24 db
Rama margarin 400 g 75% vajas ízű
669 Ft / db
1 673 Ft / kg
1 karton = 24 db
Flora margarin omega 3&6 225 g 45% csészés
449 Ft / db
1 996 Ft / kg
1 karton = 16 db
Flora margarin 400 g 30% light
599 Ft / db
1 498 Ft / kg
1 karton = 12 db
Bords Eve margarin 500 g 4% olívaolajjal
849 Ft / db
1 698 Ft / kg
1 karton = 12 db
Liga margarin 450 g 20%
449 Ft / db
998 Ft / kg
1 karton = 24 db
Rama Classic margarin 400 g 75%
669 Ft / db
1 673 Ft / kg
1 karton = 16 db
Delma margarin 450 g 39% vajas íz
599 Ft / db
1 331 Ft / kg
1 karton = 12 db
Delma margarin 450 g 39% sós
599 Ft / db
1 331 Ft / kg
1 karton = 12 db
Bords Eve margarin 250 g 60% enyhén sózott
599 Ft / db
2 396 Ft / kg
1 karton = 24 db
Delma margarin 450 g 39% multivitaminos
599 Ft / db
1 331 Ft / kg
1 karton = 12 db
Rama margarin 400 g 75% enyhén sós
669 Ft / db
1 673 Ft / kg
1 karton = 16 db
Variocommerce kókuszolaj 1 l
2 899 Ft / db
2 899 Ft / liter
1 karton = 8 db

Sokféle margarin és növényi olaj vár a GRoby online kínálatában! Ha szereted a növényi összetevőket, vagy speciális étrendet folytatsz, nézz körül növényi alapú választékunkban! Számos márka és termék képviselteti magát nálunk, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

A margarin a vajnál jóval fiatalabb és hazánkban néhány évtizede lett népszerű. Ugyanakkor még mindig misztikum, ellentmondásos információk övezik, de ugyanez igaz a kókuszolajra, avagy kókuszzsírra is. Sokaknak az íze nem igazán megfelelő vagy a készítése, felhasználása miatt vet fel kétségeket, sőt egészségügyi hatásait is megkérdőjelezik. De mi igaz ebből? Honnan ered a margarin? Járjunk utána!

A margarin történetének kezdete az 1800-as évek végére tehető és a francia-porosz háborúhoz köthető. III. Napóleon nagyon drágának találta a vajat, ezért olcsóbb helyettesítő élelmiszert keresett, amit katonáinak és a szegényebb rétegnek szánt. Ennek eredményeként jött létre a margarin, amelyet egy franci a vegyész talált fel. Ezt követően a margarin hamarosan megérkezett az Egyesült Államokba, ahol szabadalmaztatták a receptet. Az olcsóbb vajhelyettesítő rohamléptekben tarolta le a piacot, mindeközben a tejtermelők intenzív ellenkampányba kezdtek a konkurenciával. Ekkor terjedtek el a margarint övező tévhitek, azaz, hogy csupán egy mesterséges anyag és mindenfélét belefőznek. Szemben a vajjal, amely 100%-ban természetes.

A tejtermelők időnként sikerrel jártak, de ennek ellenére a második világháborút követően a margarin egyre népszerűbb lett. Ehhez az is hozzájárult, hogy még Eleanor Roosevelt is hirdette a tévében.

A vaj növényi alternatíváját képviselő margarint a mai napig kétkedéssel fogadják. Holott nem is igazán ismerjük az összetételét, az előállítását sem. Persze ugyanez igaz a vajra is. A margarinban található növényi olajok például támogatják a szív-és érrendszert. Ilyenek lehetnek a repce-és lenolaj, amelyek omega-3, a napraforgóolaj, amely pedig tökéletes omega-6 forrás. Az állati eredetű tejtermékek esetén a telített zsírok okozhatnak lerakódásokat az érfalakban, de ez attól is függ, hogy mekkora mennyiséget fogyasztunk belőlük.

Mint általában a növényi termékek előállítására jellemző, a margarin gyártása is jobban kíméli a környezetet. Ugyanis a marhatartás különösen terheli a környezetet, óriási a vízigénye és szignifikáns a metán-és széndioxidkibocsátása. A margarin okos választás és egészségtudatos, valamint környezetbarát megoldás is egyben.

A kókuszzsírral kapcsolatban is számos tévhit kering manapság. Sokan egészségvédő, gyógyító hatásairól írnak, mások viszont a káros tulajdonságait említik. Érdemes arra figyelni, hogy mennyire megalapozottak ezek az állítások tudományosan. A kókuszzsír és a kókuszolaj között tulajdonképpen nincs különbség. A hőmérséklettől függően változik a halmazállapotuk. Kókuszzsírnak vagy kókuszvajnak nevezzük, ha szilárd, míg kókuszolajnak, ha folyékony halmazállapotú.

A kókuszolajban MCT, avagy közepes hosszúságú zsírsavak vannak. Ezek a zsírok triglicerid formában szívódnak fel, ráadásul felszívódásuk közvetlenül a bélnyárkahártya sejtjein keresztül történik, azaz emésztésük könnyebb, mint a hosszúláncú triglicerideké. Ezért az MCT mértékletes fogyasztása serkenti az emésztési folyamatot, javítja a bélflóra állapotát. A kókuszolaj egészségügyi hatásairól már rendkívül sok cikk és tanulmány született. Ám mégis kevés tudományos adat áll rendelkezésre ahhoz például, hogy a kókuszolaj fogyasztás és a testzsírcsökkenés közötti összefüggést megalapozottan bizonyítsuk. A kókuszolaj leginkább pozitív hatását a szív- és érrendszerre fejti ki. Mivel a telített zsírsavtartalma magas, ezért megfigyelték, hogy a kókuszzsírt fogyasztók körében nőtt a HDL-koleszterin, tehát a test “jó koleszterin” (HDL) szintjének növelésével támogathatja a szív egészségének megőrzését, ezáltal csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kókuszolaj kívül-belül jó hatással lehet ránk. Egyes tapasztalatok szerint pozitívan befolyásolja a haj egészségét, jó hatással van a fejbőrre és csökkenti a hajhullást. Mivel gyulladáscsökkentő hatása van, ezért ideális lehet pattanásos bőrre. Regenerálja a bőrt, vannak, akiknek ekcéma esetén is beválik. Gyógyíthatja az égési sérüléseket, de a körömápolásban is hasznos lehet. Erős antioxidáns és védelmet nyújthat különféle fertőzésekkel szemben.

Persze ahogy a kókuszzsír, a margarin sem csodaszer. Vásárlásnál mindig figyeljünk oda a csomagoláson feltüntetett összetevőkre, származási helyre és a tápanyagtartalomra. Az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve a legjobb, ha sütéshez, főzéshez variáljuk a vajat, margarint és egyéb növényi olajokat ezzel szervezetünk is változatosabb tápanyagokhoz juthat. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden növényi eredetű olaj, vagy zsír másra jó, ezért a jó, ha utána nézünk a felhasználás módjainak!

Az egyik legnépszerűbb szendvics- és sütési alapanyag - a vajak és vajkrémek mellett - a margarin. Áruházunkban kenő- és sütőmargarinok széles választékát találod, köztük a legnépszerűbb Bords Eve, Rama, Delma és Vénusz termékekkel. Természetesen margarinból is találsz nálunk többféle laktózmentes változatot. A kifejezetten sütésre és főzésre ajánlott margarinok alapanyagaként használt finomított olajokat olyan eljárásnak vetik alá, ami nagyban növeli a füstpontjukat. A füstpont az a hőfok, amelyen az olaj már füstölni kezd, gyakorlatilag megég, így a szervezetre káros anyagok keletkeznek.