A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Konzerv zöldségek, befőttek, készételek, savanyúságok a GRoby választékában! Tudtad, hogy a konzerválás technológiája és folyamata már az 1800-as években ismert volt?
A konzerv, illetve a konzerválás folyamata Nicolas Appert találmánya. Az 1800-as évek elején már a francia haditengerészek is fogyasztották ezeket a tartós élelmiszereket, mivel hosszú hónapokig járták a tengereket, óceánokat, már akkor úgy tűnt, ez a módszer beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az ételek ugyanis nem romlottak meg és a hosszú utak okozta vitamin és tápanyaghiányra is megoldást adtak.
Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható. De hogyan is történik mindez? Milyen technológia az alapja a konzerválásnak? A konzerválás egy olyan módszer, melynek célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert egy légmentesen záródó edényben. Mivel az erre használatos edény (üveg, fém etc.) légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek. Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák az élelmiszer romlását, például melegítést, fagyasztást vagy szárítást. Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten történő sterilizálást igényelnek, mely elpusztítja a káros baktériumokat. Viszont a magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy a már kész savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen. Manapság már nem kell attól tartani, hogy a konzervekben található élelmiszerek egészségtelenek lennének, mert már nagyon modern és megbízható módszerekkel történik a „tartósítás”, törekedve arra, hogy adalékanyagok nélkül valósuljon meg a folyamat.
Tény, hogy rendkívül praktikus, ha konzerv alapanyagokat használunk egy-egy étel elkészítéséhez, hiszen ezekből hosszabb időre is felhalmozhatunk nagyobb mennyiséget, így csupán lekapjuk a polcról és már használható is. Említettük, hogy ma már jó minőségű, megbízható módszerrel készült konzervek, nem jelentenek veszélyt egészségünkre, bátran használhatjuk őket levesek, krémek, saláták és egyéb ételek alapanyagaiként. Íme néhány tipp hogyan és miként lehet felhasználni egyes élelmiszereket, illetve melyikben milyen értékes tápanyagok találhatóak!
Babok és hüvelyesek: Rendkívül értékes fehérje-, szénhidrát- és rostforrásnak számítanak. A csicseriborsó, a feketebab és a vesebab egyaránt jó választás, de a legtöbb fehérjéhez a fehérbabból (haricot) juthatsz. Főzeléknek, levesnek, salátákba kiváló választás lehet, de egy jó chili con carne-hoz is remek alapanyag a bab
Kukorica: Mindig frissítő köret egy finom, ízletes majonézes kukorica saláta, amely igazi hidegkonyhai kedvenc. De sima olívás salátákhoz, levesekhez, akár kukorica krémleveshez is használható. A kukorica vitamin és ásványianyag tartalma is magas. Antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, melynek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, valamint csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is.
Tonhal és lazac, makréla, hering: A lazacnak különösen magas a fehérjetartalma, akár 24 gramm is lehet dobozonként, míg a tonhalnál körülbelül 19 grammal számolhatsz. Emellett mindegyikben megtalálhatók azok az elengedhetetlen ómega-3 zsírsavak, melyek csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Zöldségek: A zöldségek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, még konzerves formájukban is. Számos zöldségféle megtalálható konzerv választékunkban, ki-ki megtalálhatja a maga kedvencét. A gyümölcsök is megőrzik tápanyag és vitamintartalmukat. Az őszibarackkonzerv például nagyszerű béta-karotin- és A-vitamin-forrás, míg az ananászkonzerv C-vitamint, káliumot és enzimeket tartalmaz. A meggy igazi előnye pedig, hogy rengeteg szerves savat tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A másik fő előnye, hogy rengeteg A-vitamint tartalmaz. Olajbogyó, vagy olívabogyó a mediterrán diéta, étrend elengedhetetlen tartozéka. Az üzletek polcain legtöbbször a zöld és fekete olívabogyóval találkozunk. De mi is a különbség? A bogyó színe tulajdonképpen csak azon múlik, hogy mennyire érett, amikor leszedik. A zöld olajbogyót ősszel, a feketét később, csak január táján szüretelik. Mielőtt tovább olvasnál, szögezzük le: az, hogy az olívabogyó finom, lehet egyéni ízlés kérdése. Magas a tápanyagtartalma, magas a vitamintartalma, Gyulladáscsökkentő hatású, rákmegelőző, Szabályozza a koleszterinszintet A kapribogyó nem csupán fűszer, hiszen gyógyhatással is rendelkezik. Az emésztés kiváló segítője! Kitűnő étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint az immunrendszert is erősíti. Más növényekkel társítva étvágyfokozó teakeverék is készíthető belőle. A kapribogyó szintén állandó kiegészítője, ízesítője a mediterrán konyhának, tészta szószokhoz, salátákhoz is tökéletes, de pusztán magában, nasinak is kiváló. Szuper mediterrán tál készíthető a különféle olívabogyókból, kapribogyóból, feta sajttal, paradicsommal. Persze a zöldségkrémek és pástétomok között is lehet válogatni. Ha éppen nincs kedvünk összedobni egy finom kencét, akkor válasszunk ízlésünknek megfelelő kész zöldségkrémet, vagy vásároljunk egy igazán ízletes pástétomot, amelyből rendkívül széles a választék itt a GRoby online termékpalettájában! Kacsamáj, libamáj, sertésmáj vagy vegán pástétom? Nálunk minden kapható! Szendvics krémeink között is biztosan megtalálod a kedvedre valót. Különféle ízesítésű krémeink tökéletesek egy gyors melegszendvics elkészítéséhez. Klasszikus hagyományos ízesítés és különlegesebb összeállításokat is választhatsz! Finom és egészséges, bármilyen ételhez jól passzoló savanyúságaink közül is válogathatsz ebben a kategóriában! Csemegeuborka, csalamádé, ecetes cékla, és még sok más savanyúság található a GRoby választékában!
Márkák tekintetében pedig a Top Fruits, Rio Mare, Bonduelle, Kühne, Orsi, Twist, Eva, Globus, Rege, Hamé, D'Amico közül válogathatsz.