A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Tökéletes és megunhatatlan köret, ugyanakkor édességként is fogyasztható, az igen sokoldalú rizs. Kínálatunkban rendkívül sokféle rizs található, valamint egyéb termények, amelyeket szintén használhatunk köretként, de akár főételként is! Válogass a GRoby kínálatából!
A rizs tápértéke: tudtad, hogy a rizs biztosítja az egész emberiség kalória-bevételének több mint egy-ötödét? Külön érdekesség, hogy csakis a barnarizsnek magas a tápértéke, mert a hántolás és fényesítés során sajnos a rizs elveszti a B vitaminok mintegy 70%-át, és a vastartalmának 60%-át. Továbbá a hántolt rizs magas glikémiás indexe (a glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben) miatt nem ajánlott diabetikus étrendet követőknek, de azoknak sem, akik túlsúlyosok. A korpában található zsír csökkenti a koleszterinszintet, tehát szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhet.
A rizs a világ lakosságának több mint felének alapvető tápláléka. A rizs osztályozása a szemek színe és alakja alapján történik. Barna rizs: Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitaminok tartalma. E és K vitaminokat is tartalmaz, és rengeteg esszenciális aminosavat és egyéb nyomelemeket. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Opál rizs: A hántolt rizsek egy speciális változata, melyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, tápanyagokban dúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik…
Fehér rizs: Kevésbé jellegzetes ízű. A szemeket hántolják és koptatják. ‘A’ vagy ‘B’ minőségben kerül forgalomba. Fényezett rizs: A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül. Vadrizs: A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy másik fűféle, a tuszkaróra termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.
Basmati rizs: A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb, legízletesebb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják a világ minden tájára. Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez, főleg indiai ételekhez.
Jázmin rizs: Thaiföldről vagy Kínából származik. Illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Vörös rizs: kevésbé ismert rizsfajta, főleg Thaiföldön terem. Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva. Salátákba is remekül passzol.
A rizs típusok a szemek nagysága, hosszúsága alapján is besorolhatók. A hosszú szemű fajták a főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek”, így elsősorban hagyományos köretnek valók, míg a rövidszemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra. Így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket.
Hogyan pároljuk, készítsük el a különféle rizs típusokat? A rizst általában nem főzzük, hanem pároljuk. Minden rizs típust másképp készítünk el, alapesetben mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást. A hántolt rizst folyóvízben, szűrőben megmossuk, s jól lecsurgatjuk. Kevés olajat hevítünk, beleforgatjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg nem lesz üveges (opálos). Ekkor felöntjük kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi a rizs volt. A vízbe sót, esetleg borsot teszünk, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát (utóbbit a végén majd kidobjuk). Ha a víz felforrt, egészen kicsire vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Mire megpuhul, teljesen felszívja a folyadékot. Ha a hevítés mértékletes, az edény pedig vastag falú és hibátlan, akkor közben meg sem kell keverni. A rizs fajtája persze némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a kifejezetten hosszúszemű, pergős rizshez az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is igényelhet. A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek fel, ezért azokat az ötödével több vízzel érdemes elindítani.
Számos rostokban, lassú felszívódású szénhidrátokban gazdagabb köret nagyon finom, és hasonlít a rizsre, viszont ideálisabb glikémiás index-szel rendelkeznek. Legtöbbjüket nálunk is megtalálhatod! A quinoát gyakorlatilag egy az egyben használhatjuk a rizs helyettesítőjeként. A kissé mogyoróízű gabona sok rostot tartalmaz, míg GI-je (glikémiás indexe) 53. A török rizsként is emlegetett bulgur valójában búzatöret. Szintén nagyon sok rostot tartalmaz és GI-je is csak 47. Az édesen és sósan is elkészíthető hajdina 100 grammjában 343 kalória és 10 gramm rost található. A magnéziumban gazdag gabonaféle GI-je igazán alacsony, 30 körüli. A köles 340 kalóriát és 8,4 gramm rostot tartalmaz, míg GI-je 71, ami viszonylag magas. Főként rost- és a rizshez képest magasabb fehérjetartalma, valamint egészséges zsírjai miatt jó fogyasztani. Az amarántmagok 371 kalóriát és 7 gramm rostot biztosítanak, míg glikémiás indexük 70. Kiemelkedő, 14 grammos fehérjetartalmuk miatt növényi proteinforrásként érdemes fogyasztani őket. Az árpagyöngy, azaz a gersli 350 kalóriát és mellé nagyon sok, 15 gramm rostot biztosít. A sokféleképpen elkészíthető, olcsó gabona glikémiás indexe is alacsony, alig 43. A kuszkusz a tésztafélék közé tartozik, de állaga miatt köret vagy a tejberizs alternatívája is lehet. 330 kalóriájához, 6,5 gramm rostjához közepes GI tartozik. A GRoby-nál szinte végtelen a választék, válogass bátran a különféle rizsek és egyéb köretnek, desszertnek való alternatívák közül!
A rizs, egyéb termények kategóriában megtalálhatod a kuszkuszt, rizst, jázminrizst, zabpelyhet, kölest, búzakorpát, hajdinát, kukoricadarát, bulgurt, útifű maghéjat, quinoát, tönkölybúzát, zabkorpát, lenmagot, fekete rizst.
Márkák tekintetében pedig a Kölln, Riceland, Lagris, Gold Pack, Naturmind, Tellér, Cerbona közül válogathatsz.