A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

599 Ft
599 Ft
19999 Ft
19999 Ft

Szűrések
Koch Kékfrankos 2020 0,75 l száraz vörösbor
1 699 Ft / db
2 265 Ft / liter
1 karton = 12 db

Borok minden mennyiségben a GRoby online választékában! Minőségi fehér, vörös és rozé borok a legjobb pincészetektől, érdemes mindig újat kipróbálni a már megszokott ízeken és márkákon kívül hiszen óriási a termékpaletta. Ráadásul kedvenc borod, vagy boraid házhoz jönnek, nincs más dolgod, mint kiválasztani a számodra megfelelőt.

Ha esetleg nehéz kiválasztani a tuti bort, akkor mi segítünk ezzel a rövid bor-bemutatóval, amelyben leírjuk az egyes borfajták jellegzetességeit! De kezdjük az elején: honnan is származik a bor?

A bor ősidők óta jelen van az emberiség történetében, már ókori legendák és eposzok is említik. Nem csoda, hogy az ókori görögöknél és a rómaiaknál is külön istenség „felelt” ezért a finom nedűért. Persze az évezredek évszázadok során a bor karaktere és előállítása is sokat változott és finomodott egészen addig, amíg megjelentek a palackozott változatok.

Azért azt mindenki tudja, hogy a bor különféle szőlőfajtákból származik. Már a szőlőművelés helye is nagyban befolyásolja a bor ízét. Már egy adott országon belül is különféle bortermő vidékek vannak és akkor még nem is beszéltünk a kontinensek, éghajlati övek közötti különbségről. Így már persze teljesen érthető, hogy a borválasztás komoly dilemmát okozhat! Ráadásul a különféle borfajták elkészítésében is vannak különbségek!

A vörösbor készítése során például a borászok úgy a szőlőt a héjával együtt erjesztik, ugyanis, ha héját eltávolítják, akkor fehér marad a bor színe (ilyenek lehetnek az úgynevezett fehér kadarkák). A szőlő héja számos olyan tulajdonsággal bír, amely meghatározza a belőle készült bor jellegét. Ezek az aromák, ízek, karakterek adják a bor testét és állagát, azaz a vörösbor teljesen más élményt nyújt, mint fehér változata. Átlagos, normális esetben a bort a lehető leghosszabb ideig a héjon áztatják, tehát ez a módszer adja meg a vörösbor alapvető jellegét.

A vörösborok aromája, íze, teste és alkoholszintje nagyon különböző lehet. A könnyed, lágy ízek és alacsonyabb alkoholszint, vagy a testesebb, nehezebb, karakteresebb jellemzők széles spektruma fedezhető fel a különféle vörösborokban. Mindezt befolyásolja a szőlőfajta, a szőlőtermesztés helye, valamint borkészítési technikák, eljárások.

Nézzük néhány vörösbor fajtát! Talán a legismertebb borfajta a cabernet sauvignon, amely elég testes, többnyire merész jellegzetes aromákkal, néhol gyümölcsös jegyekkel (feketeribizli és a szeder többnyire). A merlot közepesen testes, lágyabb bor, cseresznye, vagy más bogyós gyümölcs jegyekkel. Még az előző boroknál is könnyebb, könnyedebb a pinot noir lágy tanninokkal és magas savtartalommal. A kékfrankos pedig egy savhangsúlyos, gyümölcsös, zamatos, fűszeres bor. A kadarka bora jó érés esetén kiemelkedően fűszeres, zamatos.

A fehérbor a vörösborhoz hasonlítva általában üdébb, friss gyümölcsös ízek jellemzik. Persze ez annak is köszönhető, hogy a fehérbor készítése különbözik a vörösborétól. A fehérbor esetében az erjesztése előtt eltávolítják a szőlő héját és a magokat is, ezt követően a szőlőből áttetsző levet préselnek. Majd ezt az áttetsző levet erjesztik.

A fehérborok többségét rozsdamentes acél tartályokban érlelik, egyes borokat viszont a vörösborhoz hasonlóan tölgyfahordóban érlelnek, ilyen például a chardonnay. A tölgyfahordóban érlelés ezeknek a boroknak sajátos aromákat ad. A fehérborok aromája szintén széles skálán mozog. Ez lehet éghajlat, égöv függő, hiszen más borokat produkál egy hidegebb éghajlat, mint egy melegebb, száraz, időjárási jellemzőkkel bíró régió.

Íme néhány fehérbor fajta! A sauvignon blanc sokféle ételhez kitűnő választás, többnyire citrusfélék és trópusi gyümölcsök jegyeivel. A (rajnai) rizling aromában gazdag és sokoldalú, elég magas savtartalommal bír némi gyümölcsös ízzel. A pinot gris vagyis a szürkebarát szintén többféle étellel párosítható, ide tartoznak például a különféle minőségi sajtok is. A chardonnay már magának az érlelésnek köszönhetően kemény karakterű, telt borfajta. A furmint pedig őshonos Magyarországon és ez a tokaji aszú fő fajtája.

A rozé nagyon ismert és divatos lett az elmúlt néhány évtizedben. A rosé kifejezetten nyári bor lett, ennek titka valószínűleg frissességében, gyümölcsösségében rejlik. Hasonlóan készítik, mint a fehérbort, ám sajátos árnyalatát az adja, hogy a héj azért valamennyi időt eltölt a musttal, így némi színt kap a bor.

Lássuk, milyen rosé fajták vannak! Rozébor esetében elsősorban a kékfrankos, kadarka, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc szőlők a favoritok. Hazánkban a rosé leginkább kékfrankosból készül. A rosé készítésnek vannak kedvelt régiói, mint például Villány, Szekszárd és a balatoni régiók.

Miért jó bort fogyasztani?

A kifejezetten jótékony hatással bíró anyagok, tehát a rezveratrol és egyéb polifenolok, flavonoidok főleg a vörösborokban találhatóak meg, de a szőlőhéj és a szőlőlé is tartalmaz antioxidánsokat. Az antioxidánsok köztudottan semlegesítik a szervezetünkben felhalmozódott szabadgyököket, tehát frissítik a sejtek működését. A kutatások alapján a mértékletes borfogyasztás megvéd a vírusoktól, élethossz növelő hatása van, csökkentheti a koleszterinszintet, bizonyos mértékben megelőzheti az elhízást.

A borfogyasztás esetleges hátrányai: mint minden alkoholos italt, a bort is ajánlott mértékkel fogyasztani, azaz élvezzük addig, amíg érezzük az aromákat, jegyeket és ízeket. Válasszunk minőségi borokat, és borfogyasztás közben is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, azaz igyunk sok vizet!

Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után alkalmanként meginni egy pohár finom bort. Kínálatunk: Varga bor, Koch borászat, Juhászbor, Gere, Sauska Ebben a kategóriában rengeteg bor van, ami között biztosan megtalálod a kedvedre valót!