A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Ismert és kevésbé ismert röviditalokból válogathatsz a GRoby online választékában. Nemcsak tisztán, de koktélokba is remekül használható a kínálatunkban található röviditalok többsége. Itt igazi ínyencek is megtalálhatják a számukra megfelelő italkülönlegességet!
Nézzük meg melyik ital hogyan készül és honnan származik!
Kezdjük a pálinkával, amely igazi hungarikum, noha a pálinka jellegű, lepárlás útján készülő nedűk ősi italnak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak hasonló, pálinka-jellegű italokat, persze összetevőket tekintve különböznek egymástól. Természetesen legzamatosabb italok Magyarországon találhatók, itt a különféle gyümölcsökből készült pálinkák zamata valóban egyedülálló. Az Alföld klímája kifejezetten kedvez a gyümölcsök érésének és ízének, leginkább a kajszibarack, szilva, cseresznye, eper, és körte terem ebben a régióban.
Szintén magyar vonatkozású és kötődésű az Unicum. Az eredetileg gyomorbántalmakra használt, gyógynövényekből készült italt dr. Zwack udvari orvos II. József osztrák császárnak és egyben magyar királynak készítette gyomorpanaszaira. Az ital elnevezése is állítólag tőle származik, ugyanis hozzá kötődik a már ismert: „Das ist ein Unicum!” kifejezés. Ebből is látszik, hogy a császár igen elégedett volt az ital hatásával. A sikeren felbuzdulva Zwack József 1840-ben alapítja meg likőrgyárát. Az évek során jól működő gyár már az 1880-as években már több mint 200 féle különböző likőrt gyárt és forgalmaz, persze mind közül az Unicum a legnépszerűbb.
A Jägermeister távoli rokona az Unicumnak, leginkább a fiatalok kedvence, mert kevésbé keserű, inkább édeskés aromájú ital, kifejezetten jegesen behűtve ajánlott fogyasztani. Legjobb, ha még a poharat is lehűtjük hozzá, hogy teljes legyen az élmény!
A whisky az égetett szeszek közé tartozik, amely különféle gabonák, leginkább árpa, kukorica, rozs, vagy esetleg köles felhasználásával készül. Egyesek szerint egyértelmű, de valójában nem is olyan egyszerű a meghatározása annak, hogy mit nevezhetünk whiskynek. Ugyanis különböző országokban más-más szabályok határozzák meg ezt az elnevezést. Skóciában az írásmód „whisky”, viszont Írországban és Amerikában általában „whiskey”. A világ talán legismertebb whiskykészítő vidéke Skócia. A skót whiskyt árpából, pontosabban árpamalátából készítik. Ehhez – a sörkészítéshez hasonlóan – előbb malátát készítenek. Skóciában rengeteg lepárló üzem található, apróbb szigeteken is. akár kisebb családi vállalkozás keretein belül is főznek whiskyt. A skót nedűt tekintve igen széles a választék a könnyed, gyümölcsös ízektől egészen a kemény, karcos, tőzeges aromákig, mindenféle whisky megtalálható. Igen jó minőséget képvisel például: Monkey Shoulder, Grant, Glenlivet, Laphroaig, de igen sokáig folytathatnánk a sort. A választás valójában az egyéni ízlésen múlik, azon, hogy ki, milyen ízvilágot kedvel. Persze nemcsak a skót vidéken készült whiskyk különlegesek, az ír készítésű whiskyk is ízletesek és széles választékban kaphatók (pl.: Jameson, Bushmills). Manapság pedig a japánban gyártott maláta különlegességek (pl.: Nikka from the Barrel) vannak feltörekvőben, igen népszerűek a japán whiskyk, noha ez első hallásra elég furcsának tűnhet.
Az amerikai bourbon-ről is érdemes néhány szót ejteni. A Jack Daniel’s-t mindannyian ismerjük, de ezen a márkán kívül még számos finom bourbon, mint a Maker’s Mark. A skót testvéréhez képest a bourbon-nek legalább 51% kukoricát kell tartalmaznia, a maradék lehet bármilyen árpa, rozs, maláta. A bourbont kizárólag új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni!
A vodka az oroszok nemzeti itala mára már az egész világot meghódította. Akár tisztán, shot formájában, akár koktél összetevőként, a fiatalok és az idősebb korosztály is kedveli. Kinek ne esne jól nyáron egy jó vodka szóda citrommal? Ráadásul a vodka igen kevés kalóriát tartalmaz éppen ezért is vonzó az alkoholos italok között. A vodka szóda mellet a screw driver (azaz vodka narancs) is az ismertebb vodkás koktélok közé tartozik. Ha pedig egy komolyabb „keverékre” vágyunk válasszunk egy Black Russiant, amely édeskés-fanyar ízével valóban különleges élményt nyújt. A burgonyából vagy gabonából egyszerűen előállítható szeszesital pontos eredete bizonytalan, ám egyes adatok szerint már a 16. század óta ismert. A jó vodka legfőbb jellemzői közé sorolható a tisztaság, azaz ezen italok mind színtelenek és szagtalanok. A borókából készült gin szintén szuper tisztán, de koktélokban is. A britek által elterjesztett és népszerűsített ital eredetileg gyógyszernek készült, ám az emberek hamar rákaptak különleges íze miatt és persze alkoholtartalma miatt. A calvados, vagy becenevén calva egy normandiából származó rövidital, amely almaborból készül. Elsősorban aperitifként fogyasztják, de jót tesz a túlterhelt gyomornak, ezért digestif is lehet. A karibi-térségből származó ritka keserűnarancsot összekeverte a finom francia konyakkal, és megszületett a Grand Marnier. Nem egy hagyományos likőr, igen erős és ízvilága is rendkívül különleges. Első hallásra furcsának hangzik talán, de a cognac erőssége remekül harmonizál a narancs kesernyés ízvilágával. A cognac a szőlőbor lepárlásával készült és az úgynevezett brandy-k egyik legismertebb és igen minőségi fajtája. Nevét a franciaországi Cognac tartományról kapta, a champagne-hoz hasonlóan csak az a szőlőborpárlat nevezhető konyaknak, mely ebben a tartományban készült. A rum ugyanígy nagy kedvenc és érgi hagyományokra tekint vissza. Ma már gyakran inkább koktél alapanyagként tekintünk rá. Persze vétek lenne koktélbe keverni egy igazán jó minőségű Diplomatico-t…
Miért jó röviditalt fogyasztani?
Itt elsősorban az eredetileg gyógyhatásúnak készült italokat emelnénk ki, mert ezek valóban jó hatással lehetnek az emésztésre. Digestifek, aperitifnek használt italok, kifejezetten az étkezés könnyítését szolgálják. Hosszabb többfogásos vacsorák elfogyasztása során, valóban hasznosak.
A rövidital fogyasztásának hátrányai: Manapság egyre több szó esik az égetett szeszek káros hatásairól, a magas alkoholtartalmú italok egészségre gyakorolt negatív befolyásáról. Ha tehetjük fogyasszuk inkább lazán, koktélok alapjaként ezeket, ha pedig tisztán isszuk, mértékkel tegyük!
A röviditalok között megtalálhatóak nálunk a Zwack, Jameson, Finlandia, Bacardi, Metaxa, Baileys, Martini.