A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Családi mozizáshoz, bulikhoz, vagy hétköznapi lazuláshoz nem is kell más mint némi chips, sóspálcika, avagy ropi, esetleg perec. Finom, ízletes nassolnivalók, ha kis apróságra vágyunk, mindegyik tökéletes.
Chips, vagy csipsz? Mi mindenhogyan szeretjük! Ha szimplán sós, vagy ízesített, a csipsz ellenállhatatlan nasi. Nagyjából a 90-es években robbant be hozzánk ez a népszerű nassolnivaló.
De valójában honnan származik a csipsz? A legenda szerint a chips feltalálása a XIX. század végére tehető és a milliomos Cornelius Vanderbilt nevéhez köthető. Vanderbilt egy szép napon az amerikai Saratoga Springs-ben lévő étteremben vacsorázott. A burgonyát, amelyet köretként kapott, azonban túl vastagnak találta. A főszakács viszont olyan vékony, ropogós burgonyát sütött, mint még senki korábban. Állítólag a milliomos azonban ahelyett, hogy kifejezte volna nemtetszését jóízűen ette meg a burgonyaszirmokat, sőt újabb adagot rendelt.
A nagy sikeren felbuzdulva az extravékony krumpli a ház specialitása lett. Eleinte minden fogáshoz kínálták egy külön tálkában, majd kis dobozkákban árulták ezt a ropogós finomságot. Ezt követően indult be a tömeggyártás: zsírpapírból zacskót készítettek hozzá, amelyet forró vasalóval „pecsételtek le”. A csipsz kezdetben teljesen natúr ízű volt, tehát nem kapott semmiféle ízesítést, csupán egy kis sót mellékeltek hozzá. Egy ír chips gyártónak jutott először eszébe az 50-es években, hogy ízesítse ezt a finomságot. Ő találta ki a sós-ecetes és a sajtos-hagymás ízeket és ezek a mai napig nagyon népszerűek. Európa amúgy is igen sokat várt a chipsre, mivel az öreg kontinensen csak a második világháború után jelent meg. Ezt az amerikai katonáknak köszönhetjük!
Hogyan készül a csipsz? A sima, natúr csipsz csak sót kap, de a különlegesebb ízekhez fűszereket, aromákat vagy akár ízfokozókat is adhatnak ahhoz porhoz, amivel a szeleteket megszórják.
Milyen ízekben kapható? A chips rengeteg ízben kapható, paprikás, sajtos, tejszínes-hagymás, füstölt bacon, sajtos-hagymás, zöldhagyma, újhagymás, szalonnás, spicy chicken, jalapeno&cheese, szalonnás, tejfölös-zöldfűszeres, karamellizált lilahagymás íz, spicy tomatos (fűszeres paradicsom).
A barnarizs chipset is érdemes megkóstolni, mert gluténmentes változatai azoknak is megfelelnek, akik gluténallergiában szenvednek. Szintén különféle ízesítésben kaphatók: wasabis, barbecue-s, ibériai sonkás, chilis.
Milyen előnyökkel járhat a chips fogyasztás? A chips tökéletes pillanatnyi éhségünk csökkentésére, de természetesen csakis mértékkel. Szakamberek szerint közel sem annyira egészségtelen, mint azt gondolnánk. Tehát mértékkel fogyasztva nem feltétlenül ártalmas az egészségre.
Melyek a chips fogyasztás esetleges hátrányai? A magas hőmérsékleten történő sütés közben olyan anyagok keletkezhetnek az olajban, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Az otthoni sütésnél ez talán gyakrabban előfordul, főként akkor, ha a zsiradékot nem cseréljük rendszeresen.
A ropi, hivatalos nevén a sós pálcika története évszázadok homályába vész, annyit tudunk, hogy valószínűleg Németországban kezdték el gyártani. Leginkább Közép-Európában népszerű nassolnivaló, de az egész világon ismert ropogtatnivaló. Az eredetileg amerikai találmánynak számító lúgozott sós pálcika ötletét (salty snack bread sticks) 1935-ben a hannoveri Klaus Bahlsen kekszgyára vette át. A sóval ízesített, rúd alakú (stangenförmiges) terméket Salzletten néven kezdték el forgalmazni Németországban. Így és innen kezdett el elterjedni egész Európában a sóspálcika.
Ma még mindig népszerű a hagyományosan sóval megszórt változat, ám létezik szezámmagos, sajtos, mákos, vagy akár burgonyás verzió is. Sőt, igen kedvelt változata a feketecsokiba mártott pálcika, amelyet sok helyen Mikado-nak hívnak. A hazánkban eredetileg „ropi” néven vált ismertté és végül így honosodott meg a magyar nyelvben, vagyis, később már a gyártótól függetlenül is „ropinak” nevezték a sós pálcikát. A perec, sósperec is tökéletes nassolnivaló, akár bulikba, filmnézéshez, vagy délutáni teához, kakaóhoz is kiváló kiegészítő pár darab perec. A ropihoz hasonlóan márthatjuk csokiba, ami magában is nagyon finom, de díszíthetünk vele tortát is! Használhatunk hozzá fekete és fehér csokit is. Ha pedig nagyon különleges, színes díszítésben gondolkodunk, akkor cukorszórásban is megforgathatjuk.
A chips, ropi kategóriában megtalálod azok a rágcsálnivalókat, amelyek egy összejövetelre, vagy egy filmnézős estére ideális nasik lehetnek. A változatos ízesítés kedvez a fűszeres aromák kedvelőinek, de a natúr ízek rajongóinak is. A barnarizsből készült chipsek pedig a diétás életmódot, vagy gluténmentes étrendet folytatóknak bizonyulhatnak jó választásnak. Érdemes több ízt megkóstolni, hogy megtaláld a megfelelőt! Egy biztos: a rengeteg termék között szemezgetve tuti találsz olyat, amely kedvedre való. Nézd végig választékunkat és légy merész, válassz kissé extrémebb ízeket is, hiszen igen széles a paletta, amelyből meríthetsz!