A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Egészséges kefirek és kefiritalok között választhatsz a GRoby online kínálatában. Üdítő finomság, amely magában, de igen sokféle ételhez is fogyasztható. Kellemes, lágy íze, natúr formában pedig enyhén savanykás aromája valóban üdítő.
A kefir eredete, amely egyértelmű?!
Azért azon senki sem lepődik meg, hogy a kefir készítés eredete a Kaukázus régióban található, legalábbis nagy valószínűséggel. Ez az egzotikus táj Örményország és Grúzia határán terül el. Számos legenda kötődik a kefirhez, egyesek szerint, a kefirt már a próféták idejében is készítették, és azóta is folyamatosan használják erősítő hatása miatt. Egyesek viszont a török eredetre esküsznek… Miután a kaukázusi pásztorok megosztották a kefirkészítés titkát egy orosz biológussal, a kefir elindult nemzetközi hódító útjára. A kefirre az 1800-as évek elején lettek figyelmesek, innentől kezdve elterjedt az egész világon, elsősorban egészségügyi előnyei miatt.
A kefirt a fitness rajongók és egészséges életmódot folytatók használják és javasolják, mint egy probiotikumokban gazdag tápanyagforrást, ami segíthet a bélflóra egészségének fenntartásában.
A kefir táplálkozási értéke és egészségügyi előnyei felbecsülhetetlenek, mivel mikrobaflórája az élelmiszerek közül talán a leggazdagabb, azaz 30-nál is többféle baktériumot és élesztőt tartalmazhat. Másik igen jó tulajdonsága, hogy alacsony cukortartalmú, ugyanakkor magas a rosttartalommal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok segítik az emésztést és hozzájárulnak az egészséges, ideális testsúly megőrzéséhez. A kefir gazdag kalcium- és B vitaminforrás, tehát jó a csontoknak, fogaknak és egyéb fehérjét igénylő szöveteinknek is. Egyes kutatások szerint a kefir jót tesz az immunrendszer működésének, legyőzi a patogén baktériumokat, gyulladáscsökkentő hatású, és a bőr egészségének is jót tesz.
Ma már köztudott, hogy az immunrendszer megerősítése a bélflóránál kezdődik. Manapság sokat beszélünk az agy és a bélrendszer fontos kapcsolatáról. A kefirben található probiotikumok támogatják a belek baktériumflóráját és így erősítik az immunrendszert. Ezzel összefüggésben a kefirnek emésztést javító hatása is van.
Talán örök dilemma: kefir vagy joghurt? Vajon melyik a jobb választás? A kefir és a joghurt mindig szóba kerül, ha egészséges, probiotikus tejtermékekről beszélünk. De vajon melyik a jobb, ha egészségünkről van szó?
A kefir egészségügyi előnyeit már leírtuk, de mi a helyzet a joghurttal? A joghurt számos hasonló előnnyel bír, beleértve a probiotikum, a kalcium és a B-vitamin gazdag forrását is. Azonban a joghurt alacsonyabb rosttartalma és a magasabb cukortartalma miatt a kefir ideálisabb összetétellel bír, főleg azoknak, akik diétáznak, vagy valamilyen okból alacsony cukortartalmú élelmiszereket fogyasztanak. Mindkét terméknek megvannak a maga előnyei, így természetesen mindketten jótékonyan hatnak szervezetünkre, tökéletesen beilleszthetők az egészséges étrendbe.
A kefir használata a mindennapokban A kefir tökéletes, természetes és egészséges magában is, de hozzáadhatjuk különféle krémekhez, vagy főtt és sült ételekhez is, főleg, ha a joghurtot szeretnénk helyettesíteni. Mehet a reggelire turmixba gyümölcsökkel, mézzel, így szuper és frissítő smoothie készíthető. Salátaöntetként is kiváló, adhatunk hozzá olívaolajat, fűszereket, sót és borsot és máris kész a tökéletes salátaöntet. A kefir desszertekhez is remekül megy, mert jól kiegészíti a gyümölcsök édességét, savanykás aromájával kompenzálja a túlzottan édes ízeket.
Miért egészséges kefirt fogyasztani?
A kefir egy erjesztett tejtermék, amely gazdag egészségünket támogató baktériumokban, tehát segít megőrizni bélflóránk egészségét, támogatja emésztésünket, ráadásul immunerősítő hatása is van. Fehérjében is gazdag tehát jót tesz az izmoknak. Mind diéta, mind pedig izomépítés esetén igen hasznos élelmiszer. A túlzott kefir fogyasztás hátrányai
A tapasztalatok és szakmai vélemények szerint a probiotikumokban gazdag ételek nagyon gyors és hirtelen növelése étrendünkben emésztési problémákat okozhat. Figyeljünk arra, hogy mértékkel vezessük be a kefirt étrendünkbe, mert kellemetlen tüneteink lehetnek (pl.: székrekedés, hányinger)
Mihez jó a kefir? Praktikus tanácsok
Akár egy finom, friss pékáru mellé, akár sütés-főzéshez van rá szükség, áruházunkban gazdag kefir kínálatból válogathatnak vásárlóink. Kínálatunkban a krémesebb, lágyabb, vagy akár ivásra alkalmasabb (kaukázusi) változatok egyaránt megtalálhatók. Az általunk forgalmazott főbb márkák: Danone, Mizo, Milli, Cserpes, Zöldfarm (bio), Magic Milk (laktózmentes). Hogy kerül a kefir az ételbe? Bár leggyakrabban önmagában fogyasztjuk szendvicsek mellé, vagy salátákhoz, a kefir számos étel elkészítéséhez használható. Ilyen ételek például: az élesztővel, vagy élesztő nélkül készíthető pogácsák, lángos, langalló, kenyérlángos, tökipompos. A főzelékek, zöldséglevesek habarásához is használható tejföl helyett a kefir. Salátákhoz a joghurtot helyettesíthetjük vele. Mártogatósokhoz, szendvicskrémekhez is keverhetjük, de tekintve, hogy sokkal folyósabb állagú, mint a tejföl, az előírt mennyiségnél kevesebbet adagoljunk és készüljünk fel arra, hogy a kefir természetes savassága ki fog ütközni. Azok a pörköltek, paprikások, gyümölcslevesek, raguk, melyeket alapvetően tejszínnel vagy tejföllel sűrítenénk, szintén habarhatók kefirrel. (Mivel kefir magas fehérjetartalma több odafigyelést igényel, ezért az utolsó percekben, az edényt a tűzről levéve keverjük az ételhez.)