A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Széles választékunkban válogathatsz a különféle ízű, kiszerelésű minőségi vajak között! A vaj megkerülhetetlen alapanyaga mindennapi étkezésünkben, hiszen finom íze miatt akár csak egy szelet friss kenyérre kenve is rendkívül tápláló és laktató lehet. Tökéletes sütemények készítéséhez, vagy hidegkonyhai készítmények, szendvicsek előállításához, édes és sós krémekhez egyaránt.
Évek óta tart a margarin és a vaj közötti versengés, akár egészségügyi hatásukat, akár étkezésünkben betöltött szerepüket nézzük, szinte évről évre találkozunk olyan kutatással, amely hol az egyik hol a másik előnyeit ecseteli. Tény, hogy a vajat több ezer évig világszerte fogyasztották az emberek, mindenféle mellékhatás nélkül, ám arról se feledkezzünk meg, hogy ekkor még az emberek jóval többet mozogtak, tevékenykedtek, mint napjainkban. A margarin megjelenésével, egyre kevesebb háztartásban került vaj az asztalra, mondván, olyan egészségre káros telített zsírt tartalmaz, amely szívbetegséget okozhat. Most azonban a vajról állítják azt, hogy még az olíva- és a repceolajnál is jobb hatással van az egészségünkre. Egy biztos, mértékkel bármelyik fogyasztható, hogy melyiket választjuk az már valóban csak ízlés dolga.
A vaj állati eredetű zsiradék, amely az órákon keresztül állni hagyott tej felszínén keletkező tejszínből készül. Főként tehéntejből készítik, ez Európában a legismertebb, de létezik bivaly-, juh- és kecsketejből készített vaj is. A vajkészítés hagyományosan köpüléssel történik. A mozgás, azaz köpülés hatására kicsapódnak a tejzsír részecskéi, amit aztán szűréssel különválasztanak az írótól. Természetesen ma már nagyüzemi keretek között, jóval korszerűbb módszerekkel és nagy mennyiségben készítik a vajat.
A vaj főként zsírokból áll, például telített, egyszeresen telítetlen és tejtermékekből származó transzzsírokból. A feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírokkal ellentétben a tejtermékekből származó transzzsírok egészségesek. A vaj a tejtermékekből származó transzzsírok leggazdagabb táplálékforrása, amelyek közül a leggyakoribb a vajsav és a konjugált linolsav (CLA), amely különféle egészségügyi előnyökkel jár. A vaj számos vitamin, különösen a zsírban oldódók forrása. Nagy mennyiségben található benne A-vitamin, amely támogatja a pajzsmirigy és a mellékvesék, valamint a szív- és érrendszer működését. A vajban lévő D-vitamin segít a csontok megerősítésében. A benne lévő E-vitamin pedig erőteljes antioxidáns. Az emberi szervezetben gyulladáscsökkentő hatással bír és védi az emésztőrendszert. A (főleg minőségi fűvel táplált tehén tejéből készült) vaj kitűnő forrása a linolsavnak, amely erőteljes hatást gyakorol az anyagcserére, súlycsökkentő táplálkozás-kiegészítőként is szerepel a kereskedelemben. Rákellenes tulajdonságai is bebizonyosodtak, csak úgy, mint az emberi szervezet testzsírszázalékának csökkentése. Nézzük mi a jellemzője az egyes vaj típusoknak, amelyek természetesen a GRoby kínálatában is megtalálhatók!
Teavaj: ahhoz, hogy egy terméket teavajnak lehessen nevezni, legalább 80%-os zsírtartalommal kell rendelkeznie, míg a víztartalma a 19%-ot is elérheti. Ezért fordulhat elő, hogy amikor levágunk belőle egy darabot, a késünkön zsíros-vizes elegyet fedezünk fel. Ezért a teavaj hagyományosan a magas minőségű, édes vajat jelenti.
A szendvicsvaj zsírtartalma viszont 68 és 72% között mozog, víztartalma elérheti a 30,5%-ot.
Márkázott vaj: magas minőségű vaj, melynek zsírtartalma szintén minimum 80%, de a víztartalma csupán 16% lehet (tehát kevesebb, mint a teavajé). Ezzel el is éri a legmagasabb minőségű vaj elnevezést – ha tehetjük, ilyet vásároljunk, hiszen ízben is ez a legjobb.
Sózott, enyhén sózott vaj, vagy tengeri sós vaj: A legjobb friss kenyérre, ízletes kovászos változatokhoz de klasszikus baguette-hez is remekül passzol. A tengeri sós vaj igazi kulináris kuriózum, amely krémes gazdag ízével valóban laktató és különleges ízélményt ad. Az első, és látszólag praktikus gondolatunk a sós vaj kapcsán az lehet, hogy biztosan megkönnyíti a sütést-főzést, hiszen akkor már nem kell sózni. Azonban pont emiatt nehéz kontrollálni az étel sótartalmát, ez pedig egészségünket tekintve sem elhanyagolandó tényező. Hiszen nem tudhatjuk az adott vajmennyiség sókoncentrációját, azért megbecsülni sem lehet előre mennyire lesz sós az elkészített étel. Ezért is javasolják azt maguk a séfek is, hogy lehetőleg sima vajat használjunk a sós vaj helyett. A sós vajat sokkal inkább megéri egyfajta kenceként használni. Jól áll például a kenyérnek, kalácsnak, sós muffinnak, de a párolt zöldségekhez és roston húsokhoz is jól passzol. Vegyíteni is lehet, vagyis egy főzés alatt használjunk fele-fele arányban sós és sótlan vajat, viszont ezután ne feledkezzünk meg visszavenni a további sóhasználatból. A speciális étrendet követőknek, laktózérzékenyeknek is már van lehetősége vajat fogyasztani. Laktózmentes vajak széles választéka áll már rendelkezésre, amelyek közül a GRoby-nál is válogathatsz. Tény, hogy manapság egyre inkább visszatér a vaj az életünkbe, akár magában fogyasztva, vagy sütéshez főzéshez használva is tökéletes lehet. Sokan olívaolajjal szokták vegyíteni főzéskor, hogy kissé könnyedebb legyen a zsiradékok eloszlása. A klasszikus francia konyha elveit követve viszont csakis vajjal a legjobb főzni, sőt világszerte ismert és népszerű péksüteményeik (pl.: croissant, pain au chocolat) is vajas alappal készülnek.
Akár főzéshez-pároláshoz, akár sütéshez, akár csak finom szendvicsek készítéséhez keresel vajat, itt biztosan megtalálod a megfelelőt. Kínálatunkban különleges belga és ír változatokat, de laktózmentes vagy sós és fűszeres finomságokat is találsz. Főbb márkáink: Mizo, Meggle, Lurpak, Valio, Hazai.