A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a banánról?
A banán trópusi gyümölcs, mely gyakran érkezik hozzánk félérett/zöld állapotban. Az érleléshez pár napra szükség lehet, a folyamatot meggyorsíthatjuk úgy is, ha almafélék mellett tároljuk. A banán az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a déligyümölcsök családjának kedvelt tagja.
Hogyan használhatjuk a banánt?
A banánt leginkább nyersen fogyasztjuk ömagában, de magvakkal – dió, mogyoró, kesudió - és sajtokkal kombinálva könnyű uzsonna vagy vacsora is lehet (a magvak és a sajt lassítják a banán szénhidráttartalmának felszívódását, ezért ebben a formában kiadósabb, hosszabban kitartó energiabevitelhez juthatunk). Nagyszerűen kombinálható egyéb gyümölcsökkel gyümölcssalátának. Pépesítve kiváló sütemény, fagylalt, turmix vagy smoothie alapanyag. Felkarikázva gyümölcstorták tetejét is díszíthetjük vele.
A banán egészségmegőrzést támogató tulajdonságai
A banán szénhidrátban gazdag, kalóriadús gyümölcs melyet legcélszerűbb uzsonnára, vagy edzés után fogyasztani, az aktív testmozgással elvesztett energia pótlására. Ugyanezért a legpraktikusabb roboráló gyümölcs súlyvesztés, betegség esetén. Könnyen emészthető, ezért fogyasztása különösen gyermekek és fogyókúrázók számára ajánlott. Kiemelkedően nagy a B1-vitamin, folsav, biotin, kálium, kálcium, magnézium, réz, cink és ballasztanyag-tartalma. Magas pektintartalma az emésztést támogatja. Antioxidánsként segíti a szervezetet a betegséggekkel, stresszel szemben.
Hogyan tároljuk a banánt?
A banán hűvös, de nem hideg, természetes szellőzésű, közvetlen napfénytől védett tárolóteret igényel. A zöld (éretlen) banán 14-15°C-on 10-20 napig tárolható. Éretten 13-16°C-on tanácsos tartani, mert 13°C alatt szürkül. Így 5–10 napig tartható el. Hűtőben és más zöldségek és gyümölcsök mellett nem javasolt tartani, mivel azokban érésgyorsító hatást fejt ki a banánból a gyümölcsben természetes módon termelődő etilén. A banán ezen tulajdonságát egyébként felhasználhatjuk a még éretlen avokádó otthoni érleléséhez.
Származási ország: Ecuador
Osztály: II.