A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Kiemelten fontosak táplálkozásunkban a rostok, vitaminok és egyéb antioxidánsok miatt: a zöldségek, gyümölcsök szerepet tagadhatatlan. A Grobynál rengeteg gyümölcs – és zöldségféle található az ismert és különlegesebb kategóriákban is.
Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben vitaminban, ásványi anyagban és antioxidánsban gazdagok, ezért fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében, megelőzésében. Szerencsére a zöldségek és a gyümölcsök rendkívül táplálóak, finomak és felhasználásuk is sokoldalú lehet. A bennük található értékes tápanyagokra, illetve rostokra pedig nap mint nap szükségünk van. Modern világunkban egyre nagyobb mennyiségben kellene zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk, hogy antioxidáns hatásukat valóban kifejtsék!
A hasznos vitaminok és az immunrendszert erősítő antioxidánsok egy része, mint például a C-vitamin, nem raktározódik el. Ez azt jelenti, hogy hiába juttatunk a szervezetünkbe egyszerre nagy adagot, a felesleg a természetes anyagcsere-folyamatok révén hamar kiürül a szervezetünkből. Ezért a folyamatos utánpótlásról is gondoskodnunk kell. Ennek a legjobb és természetes módja, ha naponta legalább ötször friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására, tehát a zöldségekben gazdag étrend másik kiemelkedő előnyét az emésztésünkön is megtapasztalhatjuk. A zöldségek közül elsősorban a karfiol, a zöldbab és más hüvelyesek fejtenek ki ilyen hatást, ugyanis rengeteg rostot tartalmaznak, ami megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett gondoskodik az emésztési egészségről. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét.
A saláták és más zöldségfélék fogyasztása számos súlyos, sőt, akár végzetes kimenetelű betegség kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti. Lássunk, néhány érvet, hogy miért érdemes minél több zöldséget belecsempészni a napi fogásokba!
A rostban gazdag táplálkozás segít megelőzni a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulását is. Ennek oka, hogy a rostok lassítják az emésztési folyamatot, ezáltal késleltetik a szénhidrátokból származó cukrok bejutását a vérkeringésbe. A természetes élettani rostok nemcsak emésztésünkre vannak jótékony hatással, hanem a koleszterinszint csökkentésében is komoly szerepet játszanak, hiszen gátolják a zsírok felszívódását a szervezetben. Ezzel pedig csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A zöldségek a diétázók és a fogyókúrázók számára is kiváló táplálékot jelentenek, mert – szintén a magas rosttartalmuk miatt – a fogyasztásuk segítségével elnyújtható a jóllakottság érzése, így pedig kivédhető a felesleges nassolás és a plusz táplálékbevitel. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
Mire figyeljünk a gyümölcs- és zöldségfogyasztásnál? Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és gyümölcsöt. Ha minden étkezéshez fogyasztunk belőlük, biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk biztosítani, ha mindig tartunk otthon legalább két-háromféle zöldségopciót. Mindig friss, idénynek, szezonnak megfelelő, ép gyümölcsöt és zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, túl puha, fonnyadt termékeket, valamint ügyeljünk ezek megfelelő tárolására. Ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, ugyanis kevesen tudják, de a mélyhűtött zöldségek-gyümölcsök a frissel megegyező, értékes tápanyagtartalommal bírnak. Lehetőleg szoktassuk rá gyermekeinket is, hogy nassolás helyett inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát fogyasszanak. Gyümölcsből és görög joghurtból, mézből nagyon finom fagylaltot készíthetünk, vagy mártogathatunk epret, banánt olvasztott étcsokoládéba is, ha édes ízre vágyunk. A frissen szeletelt zöldségeket pedig alacsony zsírtartalmú, kellemesen fűszerezett, ízletes mártogatóssal kínáljuk. A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt, mindig alaposan mossuk meg, és ha nem okoz problémát a héja, ne hámozzuk meg, mert a héjnak is van ám megfelelő „funkciója”, mivel jelentős pektin tartalommal rendelkeznek. Az ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használjunk, és kíméletes konyhatechnológiát alkalmazzunk, az ételeket rövid ideig pároljuk vagy gőzben főzzük, így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat. A szabad gyökök elleni harcban a szervezet saját védelmi rendszere – enzimek, anyagcseretermékek, valamint antioxidáns hatású vegyületek – vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, növényi hatóanyagok összehangoltan vesznek részt. A fitonutriensek az antioxidáns vegyületek természetes forrásai. A növényi táplálékokban számos olyan összetevő van, amely hatékonyan segíti a szervezet antioxidáns védekező rendszerének működését. Ezek a fitonutriensek, azaz növényi hatóanyagok a zöldség-, gyümölcs-, és gabonafélékben kellő mennyiségben vannak jelen, így jótékony hatásukat elsősorban természetes formában való bevitelük mellett fejtik ki.
A zöldség-gyümölcs kategóriánkban megtalálhatod a zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, házi savanyúságokat, aszalványokat, szárított termékeket, különféle magvakat.
A márkák tekintetében pedig a Biorganik, Eisberg, Globetti, Kalifa, Lagris, Nobilis, Popz, Tallér, Urbiker, Gold Pack, Naturfood, Vegabond, Provega Trend, Füles savanyú, Tao Tao, Rapunzel, Domi Fruit és a Supergrano közül válogathatsz.