A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a fokhagymáról?
A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt, főzéshez és gyógynövényként is ismert zöldségféle. A hagymafélék színes családjába tartozó, általában fehér, zöldes-fehér, vagy halványlila héjú, gerezdekre osztott gyökérnövény erős aromája sokak számára kifejezetten kellemes. A szárazhüvelyesek után fehérje és szénhidráttartalma a legmagasabb a zöldségek között. Zsíros olajat és illóolajat - fokhagymaolaj - tartalmaz. Jellegzetes illatát hatóanyaga az alliináz nevű enzim adja.
Hogyan használhatjuk a fokhagymát?
A klasszikus a fokhagymás pirítóson túl is rengeteg opció van a fokhagyma felhasználására. A fokhagyma nyersen, reszelve, szeletelve, összezúzva, pépesítve vagy egészben is használható, attól függően, hogy pontosan milyen szerepet tölt be az elkészítendő ételben. Az egészben hagyott fokhagymát sültekhez, pecsenyékhez, levesekhez használjuk. Összezúzva főzelékfélék, mártások ízesítéséhez kiváló, szeletelve salátákat gazdagít, reszelve a kolbász és hurkafélék töltelékébe kerül.
A fokhagyma egészségtámogató tulajdonságai
Bélfertőtlenítő, emésztést segítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Érelmeszesedésben szenvedőknek különösen ajánlják a fogyasztását. Fehérjetartalma: 6,8 g/100 g, szénhidráttartalma: 26,3 g/100 g. Jellemző vitamin és ásványi anyag tartalma: B1-, B2-vitamin, kálium, nátrium, foszfor, kevesebb magnézium és cink. Megfázás elleni háziorvosságként a méz, fokhagyma és/vagy fekete retek keveréke igazi klasszikus a maga nemében. A háziorvosságok között bőrfertőtlenítőként is jelentős szerepet játszik, pl. apróbb pattanások, pörsenések kezelésében.
Hogyan tároljuk a fokhagymát?
A fokhagyma a száraz (alacsony páratartalmú), napfénytől védett, hűvös, de nem hideg tárolóteret igénylő gyökérzöldségek közé tartozik. A nedves, párás tárolótérben nemcsak kihajt, de gyorsan megszívja magát és könnyen bepenészedik, hideg helyen pedig megpuhul, állagát és aromáját elveszíti. Hűtőben nem tanácsos tárolni és a fagyasztását is kerüljük.
Származási ország: Kína
Osztály: II.