A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a vöröshagymáról?
A jellegzetes aromájú vöröshagyma a magyar konyha alapvető zöldségnövénye, kevés olyan jellemzően magyar étel van, amiben ne volna vöröshagyma. Fényes héja és aromás, illóolajoktól dús húsa egyaránt hasznosítható.
Hogyan használhatjuk a vöröshagymát?
A vöröshagyma pörkölt, paprikás és gulyásételek, a tokány és más húsételek, sültek, raguk, valamint rántott levesek alapját képezi. Hús- és zöldséglevesekbe is egyben, szeletelve vagy apróra kockázva tesszük, valamint apróra vágva szendvicskrémek és klasszikus túrókrémek, például a kőrözött alapvető összetevője. A vöröshagyma nyers fogyasztásra is alkalmas, jellemző kísérője a klasszikus zsíros- és vajas kenyér alapú szendvicseknek, valamint gyakori összetevője a vegyessalátáknak. Vitaminjai, illóanyagai nyersen hasznosulnak a leginkább, de csípős íze és erőteljes, jellegzetes illata miatt sokan mellőzik emiatt, pedig kifejezetten egészséges. A levesbe akár héjastól is beletehetjük, ha a héjában található kvercetin gyulladáscsökkentő hatására van szükségünk. A vöröshagyma héja kitűnő festőanyag, jól helyettesíthető vele a mesterséges színezék pl. kelme- vagy tojásfestéskor.
A vöröshagyma egészségtámogató tulajdonságai
Jellemző vitamin és ásványi anyagtartalma: C-, B1-, B2- vitamin, niacin, folsav, kálium, kevesebb kalcium, foszfor. Flavonoid-tartalma: 121,5 mg/100 g. Víztartalma magas, szénhidráttartalma 8,3 g/100 g, mely fruktózból és kevesebb rost anyagból áll. Szerves sav összetevői: almasav, citromsav, oxálsav, aszkorbinsav. Csípős íze a kéntartalmú aminosavakból képződő alliininnek köszönhető, melynek erős baktériumölő hatása van. Illóolajtartalma serkenti a gyomornedv elválasztást. A vöröshagyma héja a népi gyógyászatban is ismert, mint felső légúti hurut esetében alkalmazható tea alapanyag. Megfázásra nemcsak a hagymahéjból főzött tea, de a mézben eltett, reszelt hagyma is hatásos lehet. Kénvegyületeinek köszönhetően a gyomorfekély kialakulása is megelőzhető. Már kialakult gyomorfekély, valamint reflux esetében a vöröshagyma fogyasztása azonban nem javasolt. Magas, nem oldható rosttartalmának köszönhetően az emésztési panaszokban nyújt hatékony segítséget, fokozza az emésztőnedvek termelődését, megszünteti a puffadást. Antioxidánsai az immunrendszert, koleszterinszint-csökkentő hatása keringési rendszert támogatja.
Hogyan tároljuk a vöröshagymát?
A vöröshagyma száraz, nagyon alacsony páratartalmú, napfénytől védett, hűvös/hideg – maximum -3 C0 fok - jól szellőző tárolóteret igénylő zöldség. Tárolási szempontból fontos a vöröshagyma mérete; az apróbb szemű vöröshagyma tárolási vesztesége lényegesen kisebb, mint a nagyméretű hagymáé.
Származási ország: Hollandia
Osztály: II.