A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a sárgarépáról?
A sárgarépa a magyar konyha egyik kiemelt zöldségnövénye, mely eredetileg fehér, lila és sárga színben pompázott. Jellegzetes narancsszínét a holland kertészek nemesítő munkájának köszönhetjük.
Hogyan használhatjuk a sárgarépát?
Valószínűleg a sárgarépa a legnépszerűbb a nyersen is fogyasztható zöldségek között, hiszen viszonylag magas cukortartalma édes ízben nyilvánul meg. Mivel teljes méretének elérése előtt is fogyasztható, a kora tavaszi zöldséglevesek alapösszetevője a zsenge zöldborsóval együtt. A sárgarépából készíthetünk salátát, főzeléket valamint felhasználhatjuk ízesítésre, különböző levesek nyersanyagaként, párolva, nyersen, lereszelve. Utóbbi esetben jól párosítható almával, céklával. A sárgarépa népszerű sütemény alapanyag, a sárgarépatorta nemcsak finom, de egészséges is.
A sárgarépa egészségtámogató tulajdonságai
Magas rosttartalma az emésztés kiegyensúlyozásában támogatja a szervezetet. A keményhúsú, nyers répa ropogtatása jót tesz a fogaknak és a rágóizmoknak, miközben a nyálelválasztás megindításával az emésztést és az immunrendszert is támogatja. Az édes gyökérzöldség egyike azoknak az alapanyagoknak, melyekkel először találkozunk; az alma és a narancs mellett az elválasztás szakaszában a sárgarépából készült püré a csecsemők első valódi, “szilárd” tápláléka. Legjellemzőbb vitaminja a karotin - 12 mg/100 g - mely közvetlenül a külső rétegénél található. További vitamin és ásványi anyagtartalma: B1-, B2-, C-vitamin, niacin, biotin, folsav, Kálium, magnézium, nátrium, foszfor, kalcium. Rosttartalma 3,2 g/100 g, Szénhidrátja egyszerű cukrokból - glükóz, fruktóz - és a diszacharidok közül szacharózból áll.
Hogyan tároljuk a sárgarépát?
A sárgarépa 1-3 °С fokos, természetes szellőzésű, száraz, napfénytől védett tárolóteret igényel, zöldjétől megfosztva. (A növény zöldje elszívja a gyökér nedvességtartalmát.) Csak felhasználás előtt mossuk meg. Hűtőben is csak maximum 2-3 napig tartható el minőségromlás nélkül a frissen tartó rekeszben, ami biztosítja számára a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat (90%). A sárgarépa ugyan fagyasztható legalább - 8°С fokon 9-12 hónapig, de az eljárás során sok vitamint, az állag- és ízminőségét is elveszíti.
Származási ország: Magyarország
Osztály: II.