A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a petrezselyem zöldjéről?
A petrezselyem zöldje valójában a fehérrépa zöldje, illetve a növény zöldjének dúsítására törekvő nemesítésnek köszönhetően ma már olyan petrezselyem zöldjével is találkozhatunk a kereskedelemben, ami az úgynevezett metélőpetrezselyemről származik. Sima és fodros levelű fajtát is találhatunk belőle a polcokon. A gyökérzöldségből származó zölddel ellentétben a metélőpetrezselyemnek nincs, vagy alig van a fehérrépára jellemző gyökere, hiszen a cél a minél dúsabb, bokrosabb petrezselyemzöld előállítása. A klasszikus petrezselyem zöldje akkor a legfinomabb, amikor még zsenge; ha nem szedjük le időben megvastagszik, jellegzetes zöld, mégis édeskés ízét elveszíti, és kifejezetten kellemes illata is gyengül. A metélőpetrezselyem ellenben nem nő meg nagyra, szára és levelei sem vastagodnak, szálkásodnak meg.
Hogyan használhatjuk a petrezselyem zöldjét?
A petrezselyem zöldje azon zöldségek közé tartozik, amiket még azok is szívesen fogyasztanak nyersen, akik egyébként nem kedvelik a zöld ízeket. Jellegzetes, semmi másra nem hasonlító íze és illata miatt a zöldsaláták, zöldségturmixok egyik alap összetevője. Gyakori felhasználási módja az frissen tálalt egytálételek utóízesítése. Az apróra vágott vagy nagyobb cakkokra csipkedett nyers petrezselyem zöldje különleges aromát kölcsönöz a mediterrán tésztaféléknek például, a carbonarától az arrabbiatán át a bolognai mártással tálalt spagettiig minden tésztaételen elfér egy kis petrezselyem zöldje. Párolva rizs és burgonyaköretek gazdagítására is használják.
A petrezselyem zöld egészségtámogató tulajdonságai
Az antioxidáns hatású A-, C-és az E-vitamin tartalma a szervezetben lévő gyulladások megszüntetésében segíti az immunrendszert, valamint a kollagéntermelés támogatásával a bőrt fiatalon, feszesen rugalmasan tartja. Magas K-vitamintartalma a kalcium csontokba történő beépülését segíti elő, közvetve a csontritkulás megelőzésében támogatja a szervezetet, valamint a véralvadás folyamatára is hatással van. (A véralvadásgátlót szedőknek ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a magas K-vitamin tartalmú ételek, köztük a petrezselyem zöld fogyasztására is.) Természetes vízhajtóként és gyulladáscsökkentőként a veseproblémák kezelésében nyújt támogatást. Természetes folsavforrásként a magzat csontjainak és idegrendszerének fejlődését, érési folyamatát támogatja a terhesség alatt. A kismamák számára ezért is kiemelten fontos a folsavforrások – gomba, petrezselyem – fogyasztása.
Hogyan tároljuk a petrezselyem zöldjét?
A petrezselyemzöldet vízbe állítva tároljuk, de 1-3 napnál ne tovább, mert hamar megsárgul. Le lehet fagyasztani, bár ez esetben elveszíti ropogós állagát, ellenben levesek ízesítésére még így is alkalmas.
Származási ország: Magyarország
Osztály: I.