A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni az étkezési burgonyáról?
A burgonya világszerte az egyik legelterjedtebb zöldségnövény, melynek számos fajtája ismert. Hazánkban a piros, barna és sárga fajták népszerűek. Az étkezési burgonya hosszúkás vagy kerekded, telt formájú zöldség. Fajtától függően ismerünk lisztes és kevésbé lisztes burgonyaféléket. E tulajdonsága alapvetően határozza meg azt, hogy milyen ételt készíthetünk belőle.
Hogyan használhatjuk az étkezési burgonyát?
A burgonyából salátát, levest, köretet, főételt, desszertet egyaránt készíthetünk, de egyáltalán nem mindegy, melyik fajtát mihez használjuk. Salátának való, nem szétfővő burgonya: salátának, rakott krumplinak kiváló. Főzni való, enyhén szétfővő burgonya: krumplileveshez, főzelékhez, pürének. Szétfővő, lisztes húsú: inkább sütéshez, valamint burgonyás tésztákhoz – gombóc, nudli, krumplis lángos, derelye - ajánlott burgonya.
Az étkezési burgonya egészségtámogató tulajdonságai
A burgonya szénhidrátforrásként szolgáló zöldségünk, közepes glikémiás indexe a kiegyensúlyozott táplálkozásnak kedvez, cukorbetegek számára azonban sokat számít a burgonya feldolgozottsága. Minél feldolgozottabb a burgonya, annál gyorsabban szívódik fel a benne lévő szénhidrát és keményítő, így annál kevésbé lesz alkalmas a cukorbetegek számára. Ugyanezen tulajdonságai miatt azonban a gyomor-, és emésztőrendszer kímélő diéták alapja a főtt, párolt burgonya. Kiváló vitamin- és ásványi anyagforrás szervezetünk számára: A-, B1-, B6-, C-vitamint, foszforsót, vasat, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat (karotinoidok, flavonoidok) valamint gyorsan telítő hatású (gyorsan felszívódó) szénhidrátot, aminosavakat, fehérjét és rostokat tartalmaz. A burgonya főzőlevét természetes méregtelenítő, salaktalanító és vízhajtó hatása miatt érdemes fogyasztani.
Hogyan tároljuk az étkezési burgonyát?
A burgonya napfénytől védett, hűvös, száraz tárolóteret igényel. Ideális tárolási hőmérséklete 8-10°C között van – ha ennél melegebb, vagy párásabb helyre kerül, akkor hamarabb kezd el kicsírázni vagy megromlani.
Származási ország: Franciaország
Osztály: II.