A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
A jellegzetes, leginkább bíborhoz hasonlítható árnyalatú lilahagyma jellegzetes ízű és aromájú hagymaféle, a vöröshagymánál enyhén lágyabb, kissé édesebb ízvilággal.
A lilahagyma, ahogy a zöldségfélék általában, nyersen elfogyasztva fejti ki leginkább egészségtámogató erényeit, ugyanakkor az egyik legalapvetőbb alapanyagként számos főétel és köret, mártás, szósz, és szendvicskrém, valamint hidegkonyhai készítmény összetevője. A lilahagyma klasszikus kísérője az olyan, már-már archaikussá nemesedett egyszerű ételeknek, mint például a "zsíros deszkaként" is emlegetett zsíros kenyér. A hagyományos kínálattal büszkélkedő vendéglők étlapján a mai napig előkelő helyen szerepel ez az egyszerű, de laktató fogás. A lilahagyma a tojás- és túróalapú szendvicskrémek egyik gyakori összetevője, melyek közül a legismertebb a méltán népszerű körözött. Ha kissé “trendibb” mártogatósra, feltétre vágyunk a szendvicseinkhez, akkor a lilahagymán kívül avokádóra, lime-ra és chilire van szükség, hogy a nagyszerű guacamole-val üdvözölhessük vendégeinket egy kerti partin.
A jellegzetes csípős íz és intenzív aroma nem mindenki számára vonzó, de az tagadhatatlan, hogy többek között ezeknek a vegyületeknek köszönhetjük a lilahagyma átütő erejét, és nemcsak az “illat” de az immunrendszer támogatásának értelmében is. Ezen kívül a lilahagyma kiváló kleszterinszint-csökkentő hatással rendelkezik, valamint véralvadásgátló hatása is ismert, e két tulajdonsága a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára igazán kedvező. Kvercetin és antocianin forrásként a zsírsavak oxidációját akadályozza, semlegesíti a szabadgyököket, ennek köszönhetően nagyszerű gyulladáscsökkentő.
Napfénytől védett, jól szellőző, hűvös, de nem fagyos tárolótérben érzi jól magát. Túl világos, meleg helyen kicsírázik, túl magas páratartalom esetében pedig megrothad, megpenészedik.
Származási hely: Magyarország
Osztály: II.