A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a cékláról?
A cékla jellegzetes élénk bíborba hajló bordó húsának leve kétségkívül nagyszerű festőanyag, ezt a tulajdonságát a korábbi száazdokban ki is használták, de nyilván nemcsak ezért termesztették ezt a gumós zöldséget. Nem különösebben igényes, könnyen termeszthető zöldségnövény, dekoratív sötétzöld, lila erezetű nagyméretű levélzettel, ami szintén kiváló salátaalapanyag.
Hogyan használhatjuk a céklát?
Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, pedig kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig valóságos jótétemény az immunrendszer számára a kihivásokkal teli téli időszakban. A cékla vegyes zöldségsaláták, de akár gyümölcssaláták részét is képezheti, batátával keverve igen látványos köretet párolhatunk belőle, a narancs és vöröses árnyalatú színek kombinációja rendkívül étvágygerjesztő. A cékla savanyítása nem igényel konzervipari felkészültséget, elég hozzá egy méretesebb fazék, víz, cukor, némi ecet és persze pár fej cékla. A tartósításhoz pedig az elkészült céklát üvegekbe kell tölteni, némi tartósítóval megszórni, lekötni, alaposan felrotyogtatni, majd száraz dunsztban eltenni télire. A céklalevél olívás-fokhagymás öntettel önmagábna is kiváló fogás sültek mellé, valamint vegyes salátákba is keverhetjük.
A cékla egészségtámogató tulajdonságai
A cékla a tél vitaminbombája. Jellegzetes színét a betacin pigmentnek köszönheti, mely nemcsak festőanyag, de a kóros sejtburjánzást gátló hatásáról is ismert. Energiatartalma alacsony (31 kcal/100g), fehérjéből 1,3g/100g van benne, zsírtartalma elhanyagolható. Szénhidráttartalma 5,9-9g/100g, főleg glükóz, fruktóz és szacharóz található benne. A céklában rengeteg antioxidáns található, amely az immunrendszer működését támogatja. Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt kontrollálja illetve a máj anyagcsere- folyamatait szabályozza.
Hogyan tároljuk a céklát?
A cékla hűvös, napfénytől védett, közepes páratartalmú tárolóteret igényel. A hűtőben hamar megszívja magát és megposhad, ha így szeretnénk tárolni, tegyünk mellé egy darab papír törlőkendőt, ami a felesleges párát, nedvességet magába szívja.
Származási ország: Magyarország
Osztály: II.