A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a cukkiniről?
A cukkini a tökfélék családjába tartozó, változatos megjelenésű zöldség, ismert sárga, zöld, csíkos é halványzöld/fehér verziója is.
Hogyan használhatjuk a cukkinit?
Fontos, hogy a cukkinit kizárólag közvetlenül a felhasználása előtt szabad csak megmosni. Mint a tökfélék általában, a cukkini is izgalmasan felhasználható zöldségféle, párolható, főzhető, tölthető és természetesen rántható is. A cukkini legjobb “barátai” a konyhában a darált hús, a bacon, a sajtfélék – különösen a kecskesajt – , a paradicsom és a zöldfűszerek. A klasszikus párosítás a kapor, ám a cukkini kifejezetten kedveli a mediterrán fűszereket. A low carb és a diabetikus, valamint vegetariánus konyha előszeretettel használja az egészen vékonyra felszeletelt cukkinit, például spagetti, makaróni helyett. Kevésbé ismert a savanyított cukkini, pedig, ahogy a zöld paradicsomot, vagy az apró dinnyét, az egészen pici cukkinit is nagyon jól lehet tartósítani télire. Nyers formában is fogyasztható vegyessalátába reszelve, vagy csatnihoz, avokádókrémhez feldarabolva, mártogatósként. Liszthelyettesítőként pita- és pizzatészta alap, semleges íze miatt akár édes süteményekhez, vagy alternatív lángosokhoz is felhasználhatjuk a cukkinipürét.
A cukkini egészségtámogató tulajdonságai
A cukkini 95 százaléka víz, ennek és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően az egyik legjobb nyári étel alapanyag. Sokféle ásványi anyagot - mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink - és vitamint - A, B1, 2, 6, 9 – tartalmaz, valamint természetes folsav forrás. (A folsav természetes formában gen kevés alapanyagban található meg. A cukkini mellett ilyen forrás például a gomba is.) Antioxidánsai sejtszinten csökkentik a kóros mutációk lehetőségét. Gyulladáscsökkentő hatású. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-, az ízületi- és a reumatikus gyulladások kockázatát.
Hogyan tároljuk a cukkinit?
A cukkini a hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható.
Származási ország: Magyarország
Osztály: II.