A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a fejeskáposztáról?
A fejeskáposzta az egyik legrégebb óta tudatosan termesztett haszonnövényünk, már az i.e. 2 évezredben is ismerték Európa nyugati, déli partvidékein. A fejeskáposzta harsogó, ropogós, egymásra boruló világosszöld leveleinek jellegzetes illata van. Rokona a kelkáposztának, brokkolinak, kelbimbónak.
Hogyan használhatjuk a fejeskáposztát?
Mivel a legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik érdemes azokat alapos megmosás után a többi levéllel együtt felhasználni. A fejeskáposzta bár nyersen is fogyasztható – vegyes zöldségsaláták gyakori összetevője - legnépszerűbb felhasználási módja a párolás, pirítás, főzés és a savanyítás. Hagyományosan három fűszernövény társaságában érzi jól magát egy edényben: a fokhagymával, fekete őrölt borssal és az őrölt köménnyel. Ha ezekkel párosítjuk, nagyot nem tévedhetünk. A haza gasztronómiában a savanyú káposztának, csalamádénak, káposztás tésztának, a toros és töltött káposztának, valamint a székelykáposztának van jelentős rajongótábora. Fejeskáposztából készített főzelékként leginkább a paradicsomos káposzta ismert, amit fasírttal, esetleg pörkölttel szokás tálalni. Természetesen a fejeskáposzta felhasználása nem merül ki ennyiben. Népszerűségének talán legmarkánsabb jele, hogy bár zöldség, süteményt is készítenek belőle; a káposztás rétes, káposztás palacsinta, káposztás csiga, káposztás pogácsa is jelentős rajongótábort tudhat maga mögött. Egy-egy levél, vagy egy kisebb fej káposzta negyede a csontleveseket zamatosabbá varázsolja, a zöldségleveseket tartalmasabbá teszi - a frankfurti levesben akár a kelkáposztát is kiválthatjuk vele - és persze nem mehetünk el szó nélkül a fogyókúrás varázsszernek tartott káposztaleves mellett sem. Ez utóbbi fogyókúrás értéke máig vitatott, ugyanakkor káposztafogyasztás dietetikai és élettani jelentősége sosem lehet vitat tárgya.
A fejeskáposzta egészségtámogató tulajdonságai
A káposzta nemcsak levesként, de egyéb fogásként tálalva is jelentős támogatást nyújt az emésztőrendszer számára, bár tény, hogy az arra érzékenyek fokozott gázképződésről számolnak be. Mielőtt még egyáltalán felfedezték volna a C-vitamint, Cook tengerészkapitány tapasztalati úton felismerve jelentős élettani előnyeit és hatását, a hosszú hajóutak alkalmával a skorbut megelőzésére használta a savanyú káposztát. A C-vitaminon kívül a fejeskáposzta különösen gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban, kitűnő vas, kalcium- és káliumforrás, valamint tartalmaz béta-karotint, rostanyagot, folsavat, tiamint (B1-vitamint) is.
Hogyan tároljuk a fejeskáposztát?
A fejeskáposzta hűvös, napfénytől védett, közepes páratartalmú tárolóteret igényel.
A fejeskáposzta eltérő súlyú! Csak egészben vásárolható, nem vágjuk!
Származási hely: Magyarország
Osztály: II.