A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a gyömbérről?
A fűszer- és gyógynövényként is ismert gyömbér igazi túlélő, akár egy balkonkertben is eléldegél, ha nincs erkély egy cserépben is a konyhaablakban. A gyömbér, mint fűszer rajongói azonban valószínűleg sosem látták még a növényt teljes pompájában: a gyömbér dísznövényként is csodálatos, pazar, rózsaszín és lángvörös, nagyméretű virágai megérik a ráfordított időt és energiát.
Hogyan használhatjuk a gyömbért?
A gyömbér azonban minden pompája ellenére leginkább fűszernövényként lopja be magát konyhánkba, húsos gyökerét (rizómáját) fogyasztjuk. Nyers fogyasztás valamint felhasználás előtt a homokszín, kemény gyökérzetet meg kell hámozni, majd a gyökeret lereszelni, esetleg felszeletelni. A gyömbérgyökér felhasználása nyersen és szárított, őrölt formában is igen változatos; tehetjük levesekbe, húsételekbe, sőt, süteményekbe is. Jól párosítható kurkumával, chilivel, fehér borssal, valamint zöldfűszerekkel. Erőteljes, csípős ízű fűszer, erre főleg akkor kell ügyleni, ha sütemény ízesítésére használjuk. Nyári felhasználásának az egyik legízletesebb és legjobb élettani haszonnal kecsegtető módja az uborkás-mentás limonádé, melyhez egy darabka gyömbérre, egy csokor fodormentára és pár szelet uborkára van szükség, valamint tiszta, szénsavmentes ásványvízre. A limonádét behűtve fogyasztjuk, felfrissít, élénkít, akár a délutáni kávét is helyettesíthetjük vele.
A gyömbér egészségtámogató tulajdonságai
A friss gyömbér leforrázva teaként fogyasztható, a téli és megfázásos szezonokban az immunrendszert támogatja, valamint a már kialakult felső légúti hurutos megbetegedések lefolyását enyhíti.
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint antimikrobiális hatásokkal is bír. A gyömbér izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér az egészséges emésztőrendszer számára kifejezetten jótékony hatással bír, serkenti az anyagcserét és az emésztést, megnyugtatja az émelygést, hányingert, ugyanakkor a refluxszal, gyomorfekéllyel élők jobban teszik, ha elkerülik, mert nekik komoly gyomorégést okoz.
Hogyan tároljuk a gyömbért?
A gyömbér tárolásához hűvös, közepes páratartalmú, napfénytől védett tárolótér szükséges. Hűtőbe ne tegyük, ha marad felhasználatlan gyömbér, ne dobjuk ki, áztassuk be inkább 24 órára, majd ültessük el egy cserép virágföldbe, ne túl mélyre.
Származási hely: Kína
Osztály: II.