A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a hegyes erőspaprikáról?
A hegyes erőspaprika a legnépszerűbb hazai paprikafélék közé tartozik, nála előkelőbb helyet csak a fehér bogyiszlói és a cseresznyepaprika foglal el. A magyar konyha egyik legelterjedtebb alapanyaga. Élénkzöld színű, viszonylag nagyméretű, hosszú, hegyes, karcsú, enyhén csavarodó alakú bogyótermés. Bár valóban erős, a chili-félékhez képest mégis inkább enyhe besorolású a paprikák kapszaicintartalmát alapul vevő Scoville-skálán.
Hogyan használhatjuk a hegyes erőspaprikát?
A hegyes erőspaprika generációk óta a vasárnap, családi ebédek egyik főszereplője. Legyen szó húslevesről, csontlevesről, gulyásról, tokányról, pörköltről, halászléről akár az ételben, akár mellette kísérőként, kiegészítőként, a hegyes erőspaprika helyet kap a terített asztalon. Nyersen fogyasztjuk leginkább, nagyszerű kiegészítője lehet a pikáns, iráni-indiai eredetű csatni (chutney) jellegű mártogatósoknak, ha a chili helyett valami enyhébb, de mégiscsak élénkítő, melegítő hatású ízkombinációra vágyunk a grillezett, sült húsok, halak, sajtok, zöldségropogósok vagy akár tortilla-chips mellé. Zöldsalátákban is helyen kaphat pár karikányi a hegyes erőspaprikából. Nem lebecsülendő savanyúságként betöltött szerepe: A vegyes csalamádékban kiválóan egészíti ki az édes kápiát és a káposztát, a semleges, friss zöld ízű uborkát. Önmagában is elkészíthető savanyúságnak, de akár a paprikalekvár alapanyagába is tehetünk belőle.
A hegyes erőspaprika egészségtámogató tulajdonságai
A kapszaicintól sokan tartanak, pedig az egészséges gyomornyálkahártya számára valódi elixír. Jelentős a szív-és érrendszert támogató hatása, természetes melegítőként – a kapszaicin nem az ízlelőbimbókra, hanem a hőérzékelő idegvégződésekre hat – hideg időben, átmeneti évszakokban pillanatok alatt átmelegíti a szervezetet. A chilihez hasonlóan az immunrendszert erősíti, valamint a megfázásos, gyulladásos betegségek esetében gyorsan kitisztítja az arcüreget, támogatva ezzel a gyógyulást. Több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, közvetve a hegyes erőspaprika is szerepet játszott Szent-Györgyi Albert C-vitamin szintetizálására irányuló kísérleteiben, melyért végül 1937-ben Nobel-díjat is kapott a magyar orvos, biokémikus.
Hogyan tároljuk a hegyes erőspaprikát?
A hegyes erőspaprika hűvös, 4-6° C fokos, száraz páratartalmú tárolóteret igényel. Hűtőben is eltartható egy ideig, de mindenképpen különítsük el a többi zöldségtől, mert jellegzetes, erőteljes aromaanyagait azok átvehetik.
Származási ország: Magyarország
Osztály: II.