A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a karalábéról?
A halványzöld, vagy lila héjú, belül fehér, vagy sárgásfehér húsú gyökérzöldség az európai konyha egyik legnépszerűbb és leggyakoribb alapanyaga. A káposztafélék közé tartozó, kisebb méretű, fiatal állapotában felszedett karalábé harsogó, roppanó, de lágy húsú, a megöregedett karalábé viszont hajlamos a fásodásra.
Hogyan használhatjuk a karalábét?
A zsenge karalábé az egyik legegészségesebb zöldség, amit nyersen fogyaszthatunk. Önmagában, mint az almát is elropogtathatjuk, de gyakoribb, hogy zöldsalátába daraboljuk, vagy sózva szendvics, grillezett, sült húsok mellé fogyasztjuk, mint a hónapos retket.
Szintén nyersen gyakori összetevője a különféle zöldségleveknek, smoothie-knak, turmixoknak.
Az idősebb, nagyobb méretű karalábé húslevesben, míg a zsenge karalábé zöldségleves, karalábéleves vagy főzelék formájában kap helyet a receptekben.
Kevesen tudják, de a karalábé levele háromszor annyi tápanyagot rejt, mint maga a gumó. A fiatal levélhajtásokat éppúgy beletehetjük a levesekbe, vagy főzelékekbe, mint magát a gumót.
A low carb és diabetikus diétában gyakran helyettesítik vele a burgonyát, tekintve, hogy alacsonyabb nemcsak a glikémiás indexe, de a szénhidráttartalma is.
Akár rántva is fogyasztható, mint a tökfélék.
A karalábé egészségtámogató tulajdonságai
Az egzotikus szuperfoodok, mint a chia mag rendkívül népszerűek, de nem árt tudni, hogy akár a saját kiskertünkben, vagy erkélyünkön is megtermelhetjük a hazai szuperfoodok bajnokát, a karalábét! Mikro- és makrotápanyagait tekintve is vetekszik az egzotikus szuperfoodokkal. B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint C- és E-vitamin tartalma miatt valódi egészségbomba, amivel egész évben támogathatjuk immunrendszerünket. Kálium, réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, jód és élelmi rost tartalma miatt mondhatni nélkülözhetetlen zöldség, mégis méltánytalanul mellőzött sok háztartásban. Ez sajnálatos módon az egyébként egészségesen alacsony cukortartalma miatt van így; a karalábé jellegzetes, enyhén csípős, zöld íze nem mindenki számára jelent élvezetet. Ugyanakkor almával, sárgarépával, szőlővel együtt, nyersen, felkockázva egy kis sajttal kiegészítve remek uzsonna vagy akár vacsoraötlet. Kalóriatartalma rendkívül alacsony 100g-ban 30-42kcal.
Hogyan tároljuk a karalábét?
A karalábé tárolása viszonylag egyszerű, tekintve, hogy maga a növény is igen igénytelen. Jól tűri a száraz, akár szobahőmérsékletű tárolóteret is, de a hűtőszekrény frissentartó rekeszében is eláll akár hetekig.
Származási hely: Magyarország
Osztály: II.