A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a fejes salátáról?
A soklevelű saláta, vagyis fejes saláta az egyik legelső tavaszi zöldségnövény, melyet beszerezhetünk a piacon, boltokban. Hazánkban a 17. század óta ismert és tudatosan termesztett zöldségnövény, népszerűsége a jégsaláta megjelenésével kezdett hanyatlani, mivel az élénkzöld fejes saláta kevésbé édes, mint halványabb rokona, pedig sokkal több antioxidánst tartalmaz annál.
Hogyan használhatjuk a salátát?
A fejes salátát leginkább a hagyományos ecetes-cukros, vagy joghurtos öntettel kínáljuk főételek mellé, mégpedig leggyakrabban az olyan egytálételek mellé, mint a hazánkban oly népszerű tojásos nokedli. A saláta azonban párolva, forrázva is kitűnő, ez esetben gyengén behabarva levesként, főzelékként is fogyasztható. Dekorációs célra is kreatívan felhasználható, a leveleibe akár tatár bifszteket is csomagolhatunk, de egy fasírttálat, halfogást és esztétikusan tálalhatunk a segítségével. Egyéb saláta és zöldségfélékkel kombinálva nagyszerű vegyes zöldségsaláta alapanyag, de ha ilyen formában szeretnénk fogyasztani, ne várassuk túl sokáig, mert hamar összefonnyad.
A saláta egészségtámogató tulajdonságai
A saláta igen erőteljes antioxidáns, a tél végére kimerült immunrendszerünk igencsak meghálálja, ha fejes salátával kényeztetjük kora tavasszal. A jelentős mennyiségű C-vitaminon túl (40 mg) sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz.
Igen gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin igen erős antioxidáns hatású vegyület, a salátából való felszívódását olajos öntetek nagymértékben fokozzák. A K-vitamin tartalom a vérképződésben és a csontfejlődésben, a csontok regenerációjában támogatja a szervezetet, ezért idősebb korban kifejezetten ajánlott salátában gazdag étrendet fogyasztani.
A saláta oxalát-tartalma a veseproblémákkal élők számára gondot okozhat, nekik nem árt kezelőorvossal konzultálni a saláta nagy mennyiségben történő fogyasztása előtt.
Hogyan tároljuk a fejes salátát?
A fejes salátát fogyasztásig tárolhatjuk a hűtőben, vagy magas páratartalmú, napfénytől védett tárolótérben. Nem ajánlott 1-2 napnál tovább tárolni, a három napos fejes saláta már jelentős minőségromlást szenved el, egészségtámogató hatása gyorsan elszegényedik.
Származási ország: Magyarország
Osztály: II.