A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a zellerről?
A világosbarna, leginkább homokszínű, jellegzetesen göcsörtös gumó és a sötétzöld levél egyaránt fontos és hasznos része az étkezésnek.
Hogyan használhatjuk a zellert?
A gumós zeller az egyik legsokoldalúbban használható zöldségnövény. Zöldjét levesekbe, zöldsalátákba, smoothie-ba is tehetjük, gumója pedig főzve, párolva, sütve, rántva, nyersen salátába, zöldségturmixba reszelve óvja egészségünket és immunrendszerünket. A húslevesek, zöldséglevesek alapösszetevője, ugyanakkor önállóan is kínálható főételként, mint zellerkrémleves, vagy főzelék. A vegetariánusok egyik kedvelt alapanyaga, hiszen más zöldségekkel együtt a felaprított zeller kiváló “fasírt”-alapanyag.
A zeller egészségtámogató tulajdonságai
A zeller nem különösebben szemrevaló gyökérzöldség, ugyanakkor élettani előnyeivel egy egész könyvet meg lehetne tölteni. Bár C-vitamin tartalma jóval alacsonyabb, mint a szárzelleré, értékét leginkább ásványianyag és nyomelem komponensei adják.
Jellemző vitamin és ásványi anyag tartalma:
B1-, B2-vitamin, kevesebb E-vitamin, kálium, nátrium, foszfor, kisebb mennyiségben karotin, magnézium, kalcium. A zellergyökér flavonoid-tartalma: 1,8 mg/100.
Illóolajai adják jellegzetes, sokak számára kellemes, enyhén csípős ízét és illatát. Gyógynövényként az anyagcsere egyensúlyának megőrzésére – emésztés, vese, máj és immunrendszer támogatója – használják, például csökkenti a vércukorszintet, serkenti a veseműködést. A zeller leve is értékes, főleg a téli hónapokban támogathatjuk vele szervezetünket, és ha nem kellemes számunkra az íze, almalével, sárgarépával összekeverve fogyasszuk.
Hogyan tároljuk a zellert?
A zeller hűvös, napfénytől védett, közepes páratartalmú tárolóteret igényel. Ha nagyobb darabot sikerült beszerezni, feldolgozás után a zellerdarabok jól fagyaszthatók későbbi felhasználás, például zöldségleves, csontleves, húsleves ízesítésére. Hűtőben is jól tárolható, ha a zacskóba egy darab papírt teszünk, ami felszívja a nedvességet, akár 3 hétig is kihúzza a frissen tartó vagy zöldséges rekeszben.
Származási ország: Ausztria
Osztály: II.