A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
11. 30-igBiotermék választékunkban rengeteg féle és fajta élelmiszer megtalálható. Nézz körül a GRoby online kínálatában, ha minőségi, bio ételeket szeretnél!
Ma már egyre népszerűbbek a biotermékek, amelyek szinte minden polcon megtalálhatók, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségekig, italok, tejkészítmények és számos már alapanyag készül biogazdaságban. Viszont valószínűleg sokan nem tudják, hogyan készül a bioélelmiszer és milyen kritériumoknak kell megfelelni a „bio” minősítéshez.
Miben különbözik a bio a hagyományostól? A biotermékek alapvetően szigorú szabályozás alá esnek. A bio fogalmát az EU-ban jogszabály határozza meg, amely előírja, hogy a bio termékeknek ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból kell származniuk, GMO-mentesek (nem lehetnek genetikailag módosítottak és nem is kezelhetik őket genetikailag módosított szerekkel), illetve termesztésük során tilos szintetikus, kémiai növényvédő szerek és műtrágya használata. A biogazdálkodás olyan mezőgazdasági gyakorlat, amely a fenntarthatóságra, a környezet etikus megközelítésére épít. Ebből következően ez egy hosszú távon fenntartható és környezetbarát gazdálkodási gyakorlat. Az élelmiszerek előállítása során optimálisan használják fel a természeti erőforrásokat, mindezt az ökológiai egyensúly támogatásával. A biogazdálkodásban az állatok jóllétére nagy hangsúlyt fektetnek, így az állatokat szabadon engedve legeltetik és ha tehetik kerülik az antibiotikumos kezelést. A talaj minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek, ezáltal a bio gazdálkodás jobban megőrzi a talaj termékenységét és biológiai sokféleségét. A biogazdálkodás általában kevésbé terheli, szennyezi a vízforrásokat, mivel vegyszermentesen működnek. Egyes kutatások szerint a bio élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományosan termelt élelmiszerek. Fogyasztásukkal nem viszünk be káros anyagokat, vegyszereket a szervezetünkbe.
A bio élelmiszerek fogyasztásának előnyei A biotermékek előállítása során alkalmazott módszerek számos előnnyel járnak. A vegyszermentes termesztés, a talaj egészségének megőrzése, a vetésforgó alkalmazása, a zöldtrágyázás, mind-mind megelőzik a talajeróziót és javítják a talaj minőségét. A bio termesztés, állattenyésztés sokszor a helyi fajokat támogatja ez pedig segíti a sokféleség megőrzését.
A bio gazdálkodás gyakran kevésbé energiaigényes, mivel kevesebbet használnak gépeket, egyben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, mert kevesebb fosszilis tüzelőanyag-alapú műtrágya és növényvédő szer kerül felhasználásra. A bio gazdálkodás az egészséges ökoszisztémák támogatásával hosszú távon fenntarthatóbb, környezetünket kímélő megoldást kínál. Az állatok itt természetes, bio minősítésű takarmányt kapnak, amely mentes a génmanipulált összetevőktől és szintetikus adalékoktól. Ugyanis a bio állattenyésztésre szigorú előírások vonatkoznak mind az antibiotikumok mind pedig növekedési hormonok használatát tekintve. Csakis szükség esetén és állatorvosi felügyelet mellett lehet ezeket alkalmazni.
Mindezekből következően minden, ami a bio gazdálkodás keretein belül készül nyomon követhető. Ugyanis ez garantálja, hogy az élelmiszerek megbízható forrásból származnak és biztonságos körülmények között készültek. A bio élelmiszerek tisztasága biztosítja, hogy vegyi anyagoktól mentes termékeket fogyasztunk, ez pedig csökkenti az egészségügyi kockázatokat. Néhány tanulmány szerint a bio zöldségek és gyümölcsök nagyobb mennyiségű antioxidánsokat és tápanyagokat tartalmazhatnak, mint hagyományos módon termesztett társaik. Mivel a bio élelmiszerek egyáltalán nem, vagy csak minimális tartósítószert tartalmaznak, előfordulhat, hogy gyorsabban megromlanak, mint a hagyományosan előállított társaik. Fontos, hogy ezeket az élelmiszereket rövid időn belül elfogyasszuk. A friss bio élelmiszerek, mint a húsok, gyümölcsök és zöldségek, hosszabb ideig tarthatók meg fagyasztással. A megfelelő csomagolás és tárolás persze segít megőrizni az ízüket és tápanyagtartalmukat.
Miért jó, ha bioterméket fogyasztunk? Aki szeretne minőségi és vegyszermentes ételeket fogyasztani, annak mindenképpen jó, ha bio élelmiszereket választ. Az ellenőrzött biogazdálkodásból származó ételek, termékek, vitamintartalmukat tekintve egyesek szerint pedig ízükben is jobbak, mint a hagyományos termesztésű társaik.
A biotermékek fogyasztásának hátránya lehet a hozzáférhetőség kérdése. Az egészséges élelmiszerek korlátozott elérhetősége lehet egy olyan tényező, ami miatt kevesebben fogyasztják ezeket az élelmiszereket. A szezonalitás is hatással van a biogazdálkodások termékeire, hiszen az általuk termelt élelmiszerek nem biztos, hogy az év minden napán rendelkezésre állnak. Az egészséges élelmiszerek fogyasztásának a rövidebb eltarthatóság miatt is lehet némi hátránya. Mivel gyakran nem tartalmaznak tartósítószereket vagy bármilyen mesterséges adalékanyagot, hamarabb megromlanak.
A GRoby online választékában igen széles termékpalettából válogathatsz. Növényi és állati eredetű tejek italok bio választéka: legyen szó biotejről, bio zabitalról, bio mandulaitalról, vagy bio szójagurtról, itt mindent megtalálsz!
A bio termékek kategóriában megtalálod azokat a termékeket amiket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
-quinoa -szójagurt -zakuszka -padlizsánkrém -almaecet -kukorica -tea -mandula főzőalap -sörélesztő pehely -paradicsompüré -zöldborsó -csicseriborsó