Házi savanyúságok (16)
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

719 Ft
719 Ft
1099 Ft
1099 Ft

Szűrések
Füles-féle savanyított káposzta 800 g
849 Ft / db
1 061 Ft / kg
1 karton = 15 db
Füles-féle ecetes cékla 800 g / 400 g
749 Ft / db
1 873 Ft / kg
1 karton = 14 db

Savanyított finomságok a GRobynál! Főétkezéshez, húsokhoz, bármilyen grillezett, vagy jó magyaros ételhez tökéletesen passzolnak a házi savanyúságok. Ráadásul ízletesek és még egészségesek is! Hazánkban rendkívül nagy hagyománya van a savanyúságok fogyasztásának, hiszen valóban tradicionális kiegészítői egy vasárnapi ebédnek, de gyakorlatilag bármihez fogyaszthatjuk.

A savanyítás hosszú és régre visszanyúló története az ételek tartósításához és annak különféle módszereihez kapcsolódik. Amikor még nem volt hűtő és nem állt rendelkezésre a modern hűtési technológia, a savanyítás tette lehetővé az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolását. Emellett a savanyúságok üdítő és fűszeres kiegészítői ételeinknek, szóval változatosságot biztosítanak a mindennapi étkezéshez is.

A savanyított zöldségeknek gazdagabb az ízük és hosszabb ideig tárolhatók. Minden savanyított és erjesztett élelmiszer a jótékony tejsavbaktériumok forrása. Megszüntetik a rothasztó folyamatokat a gyomor-bélrendszerben, valamint ezek a tejsavbaktériumok benépesítik a beleket, megakadályozva a káros bélflóra kialakulását, azaz a jótékony baktériumok megmaradását segítik elő. Nem titok, ráadásul manapság rengeteg szó esik arról, hogy a bélben élő baktériumok nagy hatással vannak az immunrendszerre. A sós páclé és a savanyúságok fogyasztása tehát erősíti az immunrendszert.

A savanyúság kiváló kálium-, kalcium-, magnézium- és nátriumforrás, valamint A-, B- és B3 vitaminforrás. A benne található Lactobacillus baktériumok megfékezik a bélben kialakuló rossz, egészségtelen mikroflóra növekedését, és segítenek abban, hogy a bélrendszer a hiányzó hasznos mikroorganizmusokkal töltődjön fel. A savanyúságok fogyasztása elősegíti a koleszterin eltávolítását a szervezetből, és megakadályozza az érrendszeri plakkok, lerakódások kialakulását.

A leginkább ismert savanyúságunk az uborka. Hagyományosan az uborkatermések pácolása ecet vagy citromsav hozzáadása nélkül történik. Az uborkát sós oldattal pácolják, amelyet különféle fűszerekkel és gyógynövényekkel - paprika, koriander, szegfűszeg, kömény és más anyagok - ízesítenek. Sőt, nem ritkán friss ribizli- és cseresznyeleveleket, fokhagymát, mustármagot, esetleg tormadarabokat, kaprot adnak hozzá.

Kevesen tudják, de van különbség a pácolt és a savanyú uborka között. A pácolt uborka esetében az ember nem természetes erjedést vár, hanem azonnal szerves savakat ad a páchoz. A lényeges különbség az, hogy a zöldségek sózási módszerrel történő elkészítésekor sóoldatot, pácolásnál pácot, ecet, vagy citromsav alapú oldatot használnak. A pácolt és savanyú uborka különösen gazdag nátriumban. A keményen dolgozó, leterhelt, vagy sportoló embereknek szükségük van erre a kémiai elemre a szervezetük megfelelő működéséhez. Káliumban, jódban, kalciumban, vasban és foszforban is igen gazdag.

Ugyanakkor különösen fontos és kiemelt a savanyú uborka tejsav- és tejsavbaktérium-tartalma. A sav jótékonyan hat a vér koleszterinszintjére, javítja az emésztést és normalizálja a vérnyomást. A savanyú uborkában található lactobacillus segít az immunitás helyreállításában és a bélflóra normalizálásában antibiotikum kúra alatt, vagy azt követően.

A sima sós lében eltett uborka a sóoldat miatt hatékonyan kezeli a másnaposságot, a másnapossággal járó kiszáradást és szabadgyökök okozta „mérgezése” tüneteket, segít helyreállítani a víz-só egyensúlyt és a tónust. A sós uborkát érdemes beiktatni az étrendbe a vérszegénység megelőzése érdekében is, mivel vasban, magnéziumban és kalciumban gazdag.

Az uborka mellett másik népszerű savanyúságunk a savanyú káposzta és annak leve szintén tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékonyan hat. Egyszóval egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak. Megfigyelések, tapasztalatok alapján a legjobb probiotikum, mely antibiotikum kúra mellett is képes kifejteni hatását. Savanyú cékla a nyers cékla minden előnyével rendelkezik. Szuper antioxidáns mely felveszi a szabadgyökök elleni harcot. Remek C-vitamin és karotin forrás. A benne található nitrátok növelik a vér oxigén ellátottságát és tágítják az ereket, ezáltal fejlesztik az állóképességet és az izomépítést. Sportolók, fizikai munkát végzők számára kifejezetten hasznos. Folsavtartalma miatt pedig kismamáknak kifejezetten ajánlott.

A gyöngyhagyma talán kevéssé ismert ám nagyon ízletes savanyúság. Sokan nem tudják, de nem egy külön növényről van szó, hanem bébi korában leszedett hagymáról, ami erős antioxidáns, baktériumölő hatással bír. Segíti a vérkeringést és sokak szerint a narancsbőr egyik legjobb ellenszere. Eredeti erős ízéből valamit talán veszít az ecettől, de a különlegessége megmarad. Emellett baktériumölő hatása is van, vagyis fogyasztásával távol tarthatod a mindig „népszerű”, és a téli időszakra jellemző fertőző betegségeket. Antioxidáns hatása is jóval magasabb, mint a közönséges hagymáé. Bevethető a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás okozta panaszok ellen is. Sőt salátákat, hidegtálakat, szendvicseket is ízesíthetünk vele!

Fogyókúrázóknak és az egészséges életmód híveinek jó hír, hogy a savanyú almapaprika a legjobb zsírégető hatással bíró savanyúság, mivel probiotikus hatása mellé a benne található kapszaicin zsírlerakódást gátló hatásával párosul. Magas C-vitamin tartalommal bír és enyhe izzasztó hatással, ami influenza, nátha esetén nyújthat megkönnyebbülést.

Talán senki nem gondolná, hogy a savanyúságok leve felér egy sportitallal, pedig elektrolit tartalma révén segítséget jelenthet az edzés, fizikai megterhelés utáni regenerációban. Nátriumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

A házi savanyúságok kategóriában találsz olyan termékeket, amelyek az ebédhez megfelelő választás lehet. Ezek a cékla, csemegeuborka, paprika, ecetes hagyma, káposzta levél, almapaprika, ecetes gyöngyhagyma.