A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
A túró, a tejfölhöz hasonlóan szintén univerzális kedvenc, magában, vagy más ételekhez, süteményekhez is remek kiegészítő, vagy alapanyag. Válassz magadnak egy jó minőségű túrót a GRoby online kínálatából!
A túró a teljes otthoni menüsorban helyet kaphat és bármely napszakban, bármely étkezésre bátran fogyasztható. Remek fehérjetartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó tízóraira, uzsonnára, de sportolást, edzést követő fehérjepótlásra is. Az olyan ismert klasszikusokon kívül, mint a túrós palacsinta, túrógombóc és az örök kedvenc túró rudi, még számtalan példa akad a felhasználására. A különféle túrókrémek, akár édesen, akár sósan is ízletesek. Ki tudna ellenállni egy finom körözöttnek? De említhetjük a túrós galuskát, vagy a túrógombócot is! Vendégváró falatokhoz, zöldségekhez készíthetünk túrós mártogatóst fűszerekkel. De az egyszerűségnél maradva a sztrapacska, vagy túrós tészta is örök kedvenc. Desszertekhez kiváló piték, palacsinták, pohárkrémek, parfék, torták nagyszerű alapanyaga lehet. Tölteléknek is szuper, gombához, zöldségekhez, de húsokhoz is.
Miből és hogyan készül a túró? A túró, mint tudjuk tejből készül, méghozzá a tejben található kazein (tejfehérje) kicsapásával. A folyamat során a kicsapódott fehérje magába zárja a zsírt, és a tej egyéb anyagait. Kétféle túrót különböztetünk meg annak alapján, hogy a kazeint mivel csapják ki. Az úgynevezett savanyú étkezési túró készítésénél vajkultúrával végzik az alvasztást, míg az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is használnak. Hazánkban többnyire savanyú étkezési túrót gyártanak és leggyakrabban tehén-, kecske- és juhtejből készítik ezeket a finomságokat.
A túró nagyon jól beilleszthető a diétás, fogyókúrás, vagy testépítő étrendbe is, hiszen koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. Hazánkban az étkezési tehéntúró háromféle zsírtartalom százalékkal kapható: a zsíros 12,2 g, a félzsíros 7 g, a sovány pedig 0,5 g zsírt tartalmaz 100 grammonként. Nagy előnye, hogy semleges íze miatt nagyon sokféleképpen felhasználható, azaz sósan, édesen egyaránt finom.
A túró igazi szuperétel, 10 deka félzsíros túró majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár tej. Ráadásul a tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, de a joghurtnál és a kefirnél is alacsonyabb.
Bár általában a tehéntúrót használjuk, azért érdemes néhány szót ejteni a juh-és kecsketúróról is! A juhtúró, avagy a bryndza ugyan nem magyar eredetű, mégis szoros kötelék fűzi a magyar konyhához. A juhtúróval készített körözött, vagy a híres sztrapacska és a juhtúrós pogácsa mind kedvelt fogása a magyar konyhának is. Ezekhez minőségi juhtúróra van szükség. A körözöttön kívül más krémekhez, pástétomokhoz is adhatjuk a juhtúrót, mert sűrű állaga és jellegzetes íze remek aromát ad a szendvicskrémeknek, hidegkonyhai készítményeknek. Persze vannak, akik szerint ez az íz túl jellegzetes. Szóval, ha szeretnénk lágyítani a juhtúró karakteres aromáján, akkor egy kis tejföllel, vagy tejszínnel, esetleg vajjal keverhetjük. Az is egy jó megoldás, ha nem 100%-ban juhtúrót használunk ételünk elkészítéséhez, hanem tehéntúróval keverjük össze, így egy lágyabb ízvilágot kapunk. A kecsketúró pedig rendkívül ízletes olivaolajjal és különféle magvakkal, metélőhagymával. De kecsketúróból is készíthetünk körözöttet. Sőt túrógombócot is! Íze és állaga könnyű, akár tésztaszószokhoz, rizottóhoz, vagy tortákhoz is tökéletes lehet. Jól és izgalmasan fűszerezhető, édesíthető, egyszóval sokféle módon felhasználható.
A túró fogyasztás egészségügyi előnyei
Az első, amit kiemelnénk a nagyszerű B-vitamin tartalom, amely számos élettani hatása miatt kedvező. Szükség van rá szervezetünk anyagcsere-folyamataihoz, agyunk fejlődéséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez is. Magnézium tartalma is kitűnő, amely jó tesz az idegek, izmok és immunrendszer működésének, a vércukorszint fenntartásában is fontos szerepet játszik. A túró káliumtartalma is kiemelkedő, ez pedig csökkenti a szorongást, az agyvérzés kialakulásának kockázatát. A túró antioxidánsokban is gazdag, valamint szelén-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt rákmegelőző hatása is van.
A túrófogyasztás, vagy az úgynevezett túródiéta hátrányai
Mivel a túró nem tartalmaz rostot, okozhat székrekedést, vagy emésztési problémákat. A szeléntartalom miatt is óvatosnak kell lenni a túróval, mert túladagolása is veszélyes lehet. Ha pedig túródiétát folytatunk fokozódhat éhségérzetünk, mivel a túró kalóriaszegény élelmiszer. A mértékletes fogyasztás ajánlott a túró esetében is!
Termékeink között zsíros, félzsíros és sovány túrót is találhatsz. Márkáink: Nádudvari, Jásztej, Cserpes, Kisteleki, Szarvasi, Hajdú. Kóstold meg a ricottát, vagy a körözöttet, de az ízletes juhtúrót se hagyd ki! Ha pedig bármilyen túrót tartalmazó ételre vágysz, rendelj natúr túrót és bárhogyan ízesítheted! Amennyiben laktózmentes túrót keresel, akkor szintén jó helyen jársz, mert kínálatunkban azt is megtalálod!