A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Zöldségek nyersen, főzve, sütve, grillezve, köretként, vagy krémként is tökéletes, vitamindús, tápanyagban gazdag részei étkezésünknek. Válassz ízletes zöldségeket a GRoby online kínálatából!
A zöldségeket nemcsak a magas mikrotápanyag-tartalom jellemzi, hanem jó rostforrások is, tehát fontos szerepet játszanak emésztésünk egészséges működésében. Magas a víztartalmuk és alacsony az energiaértékük. Az ajánlott napi zöldség-gyümölcs bevitel a korábbi 400 grammról (4 adag), napi 500 grammra (5 adag) emelkedett, amely napi 3-4 adag zöldséget és 1-2 adag gyümölcsöt jelent. A zöldség-és gyümölcsfogyasztás növekedésének pozitív következménye a magasabb rostbevitel. Azonban a megfelelő adag fogyasztásának jótékony hatásai akkor tudnak csak érvényesülni, amennyiben elegendő folyadékfogyasztás is társul mellé!
Íz, színek, vitaminok, a zöldségek már látványra is feldobják napjainkat, illatukkal, változatos színeikkel, jótékony hatásukkal ideális esetben mindennapjaink részesei. A zöldségek esetében valóban rengeteg lehetőség és színvariáció közül választhatunk. Ugyanakkor mindenféle vitamin, ásványi anyag és bioaktív vegyület kiváló forrásai, ráadásul pont ezek miatt olyan színesek. A piros és a narancssárga színű zöldségek karotinoidokat tartalmaznak, a levelek zöld színét a klorofill adja, a lila pedig például a flavonoidoknak köszönhető. Ezek a természetben előforduló anyagok rendkívül jó hatással vannak egészségünkre! A klorofill növeli a sejtek regenerációs képességét. Frissíti a bőrt, élénkítő, fiatalító hatású. Stimulálja az immunrendszer működését, gyorsítja a sebek gyógyulását. A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. A karotinoidok a rák bizonyos fajtáinak kialakulása, valamint a szívbetegségek és a látás romlás ellen is védenek. A flavonoidok természetes úton normalizálhatják a magas vérnyomást, erősítik, rugalmasan tartják az ereket, meggátolhatják a koleszterin lerakódását az érfalakban, segítik a máj méregtelenítő munkáját.
Nézzünk pár ízletes zöldséget, amelyek fogyasztása egészséges és elkészítésük is lehet igen változatos!
A karfiol rostokban, C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban, magnéziumban, foszforban, káliumban és kalciumban is gazdag. A benne található ún. glükozinolátok pozitív hatást gyakorolnak az egészségre. Antioxidáns hatásuk van és a tanulmányok szerint lehetséges, hogy a vastagbél és a tüdőrák kockázatát is csökkentik. A karfiolt rendkívül sokféle módon fogyaszthatjuk, savanyúságként is kiváló, grillezve, sütve különféle szószokkal nagyon ízletes, de szimplán párolva kis vajjal is nagyon finom.
A paradicsom Dél-Amerikából származik, és különösen édes íze és sokoldalú konyhai felhasználása miatt népszerű. Remek C-vitamin-, folsav-, kálium-, és magnéziumforrás. A kálium például befolyásolja az izomműködést és hatással van a vérnyomásra, a magnézium pedig elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez. Szószokhoz, nyersen, salátákba, de grillezve is ízletes zöldség!
Az édes paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, és számos fajtájából válogathatunk. Akár piros, sárga, narancssárga, zöld vagy fehér, mindegyiknek más az íze, és más-más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Erős, karakteres ízek kedvelői választhatják a chilipaprikát, aminek szintén vannak egészségügyi előnyei és nem mindegyik extra erős, létezi édes változat is ebből a paprikából. A paprika kiváló C-vitaminforrás, talán meglepő, de a pirospaprika kb. 3-4-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását a szervezetben.
A gyerekek nem igazán kedvelik, valószínűleg a színe miatt, de jól ízesítve szuper élelmiszer a spenót! Főzelékként, párolva is tökéletes. Ez a leveles zöldség jó folsavforrás, amely nagyon fontos szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és a sejtosztódás folyamatában. A folsav megfelelő bevitelére különösen a kisbabát tervező, várandós nőknek kell odafigyelniük. A spenót emellett C-vitaminban, káliumban, kalciumban vagy karotinoidokban is gazdag.
A sárgarépa Dél-Ázsiából származik, és elsősorban édes íze miatt népszerű. Mivel cukortartalma magasabb, mint a legtöbb zöldségé, népszerű alapanyag az édes répatorta készítéséhez is. A magas karotinoid-, különösen béta-karotin tartalmának köszönhetően a sárgarépa pozitív hatással van látásunk minőségére. A sárgarépa kiváló forrása a pektin nevű oldható rostnak. Ez a fajta rost, amellett, hogy támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, segít csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet, támogatja a bélrendszerben lévő jótékony baktérium működését. A sárgarépa káliumban, K-vitaminban és B6-vitaminban is gazdag, ez utóbbi fontos szerepet játszik a sejtanyagcserében.
A cukkininek nagyon alacsony az energiatartalma, és értéke nemcsak magas tápanyagtartalmában rejlik, hanem a konyhában való sokoldalú felhasználásában is. A cukkini karotinoidokban, C-vitaminban, káliumban, kalciumban és K-vitaminban gazdag. Hazánkban rendkívül népszerű a rántott cukkini, amelyet joghurtos fűszeres öntettel szoktunk fogyasztani, de a töltött cukkini is finom egytálétel. Egyszóval süthetjük, főzhetjük, tölthetjük és rétegezhetjük, minden jól áll ennek a zöldségnek!
A zellerből, karalábéból remek leves, szósz, vagy főzelék készíthető. A belőlük készült szósz főtt húsokhoz, vagy grillezett húsokhoz passzol a legjobban. Sült verzióikból ízletes saláta is készíthető.
A cékla jótékony hatásáról már évek óta ódákat zengenek. Savanyúságként, grillezve, főzve, párolva kevés fűszerrel nagyon kellemes ízű zöldség. Télen remek leves készíthető belőle, amely rendkívül tápláló és nem utolsó sorban ízletes is. A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően napi egy pohár céklalé már hatékonyan felveheti a harcot a pigmentációs zavarok és különböző bőrfoltok ellen.
Gombaválasztékunkat is érdemes átnézni! Sokféle módon elkészíthető zöldségről van szó, amelynek fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel és pozitív hatással bír. Tele van értékes antioxidánsokkal, melyeknek kiemelt szerepe van a káros hatású szabad gyökök elpusztításában és azok elleni védelemben.
A zöldségek kategóriában széles választékban választhatsz magadnak olyan zöldségeket, amelyek kedvedre valók.
A zöldségek menüpontban többek között találsz paradicsomot, batátát, fehérrépát, kápia paprikát, jégsalátát, fejes káposztát, kígyóuborkát, gyömbért, kaliforniai paprikát, kínai kelt, zellert, padlizsánt, lilahagymát, koktélparadicsomot, kaprot, zöldhagymát, fejes salátát, sárgarépát, gombát, tv paprikát, céklát, karfiolt, étkezési burgonyát.